Očekuje se rast tržišta nekretnina i u narednoj godini (AUDIO)

stan, stanovi, nekretnine

Ove godine posebno su impresivni rezultati ostvareni u sektoru kancelarijskog prostora, gde je tražnja dvostruko veća nego u prethodnih pet godina, kazao je Srđan Teofilović iz CBS Internešnela.

On smatra da će u 2023. godini ipak biti nešto strože u pogledu odobravanja kredita, dok će postojeći krediti biti nešto skuplji zbog rasta euribora, ali ne očekuje da će to imati značajniji uticaj na tržište nekretnina.

Predstavnik kompanije CTP koja se bavi izgradnjom industrijskih objekata Petar Kolognat rekao je da postoji trend da se kompanije povlače sa Dalekog istoka i premeštaju bliže Zapadnoj Evropi, što je šansa za region i Srbiju.

I tražnja za stambenim nekretninama stalno raste zbog priliva stanovnika iz Rusije i Ukrajine, a da li će i stanovi i dalje poskupljivati zavisi i od rasta inflacije, ocenio je izvršni direktor za korporativno bankarsto Eurobanke Direktno Milan Vićentić.

Sudski veštak i procenitelj iz Udruženja Klaster nekretnine Srbija Milić Đoković ukazao je da su aktuelne cene nekretnina 15 do 20 odsto veće u odnosu na prethodnu godinu, dok je u pogledu zakupa taj skok cena i znatno veći. Iako je, kako kaže, situacija nepredvidiva i menja se iz dana u dan, on ipak očekuje da će se cene zakupa uskoro normalizovati.

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, a u zavisnosti od lokacije, kvadrature i opremljenosti, kvadrat stana u prodaji poskupeo je za 30 do 50 odsto. Na to su uticali različiti faktori, između ostalog zbog rasta cena građevisnkog materijala, ali i dnevnica, poskupela je i cena izgradnje, porasli su i parafiskalni nameti, nadoknade, porezi, doprinosi – ukazuje Milić Đoković, dodajući da zbog svega toga cene nekretnina neće padati.

Detaljnije u audio zapisu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com