OD FINANSIJSKOG ANALITIČARA DO PREMIJERA Evo kako se Riši Sunak našao na listi najbogatjih Britanaca

Sunak ima 42 godine, što ga čini najmlađim premijerom Britanije u poslednjih 200 godina.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: David Cliff / Tanjug/AP

Uspešan, mlad, perspektivan, za mnoge – “dečko koji obećava”, i tako je Riši Sunak (42) danas tu gde jeste: najmlađi premijer Velike Britanije u poslednjih 200 godina.

Blic preporučuje

Vlada je saopštila raspored za utorak po kojem će se odlazeća premijerka Elizabet Tras poslednji put pojaviti s njenim kabinetom u 9.00 sati po lokalnom vremenu. To znači da je Sunak od danas zvanično britanski premijer.

Sunak je izabran za poslanika 2015. godine, dakle, pre “svega” sedam godina, a čini se da je od tada i te kako daleko dogurao. Ministar finansija je postao 2020., u vladi Borisa Džonsona.

Ipak, ta pozicija je došla u škakljivo vreme, u jeku kovida, kada je svet zadesila ne samo velika zdravstvena, već i ekonomska kriza. Na njemu je, između ostalog, bilo da osigura finansijsku pomoć tokom karantina, kao što je isplata za prinudne odmore i program za restorane “Jedite napolju da biste pomogli”.

Foto: Aberto Pezzali / Tanjug/AP

Zalagao se za Bregzit i deregulaciju, a privremeno je imao i američku zelenu kartu, što mu je omogućavalo da živi u Americi i dok je bio britanski ministar finansija, piše BBC.

Sunak je rođen 12. maja 1980. godine, u Sautemptonu, i potiče iz porodice pandžabskog i hinduističkog porekla iz istočne Afrike. Školovao se na Vančester koledžu, studirao u Oksfordu, a master studije završio u SAD – na Univerzitetu Stanford u Kaliforniji kao Fulbrajtov stipendista.

Prema pisanju oxfordmail.co.uk, Sunak je “težak” 730 miliona funti. Ranije ove godine, Sunak je uvršten na “Sandej Tajms” listu bogataša, sa detaljima o najbogatijim ljudima u Velikoj Britaniji. Prema “Gardijanu”, to ga čini prvim političarem na prvoj liniji koji je imenovan u godišnjoj rang listi od njenog osnivanja 1989. godine.

Isti medij izveštava da Sunak takođe poseduje portfelj od četiri nekretnine širom sveta, vredne više od 15 miliona funti.

“Dete” Goldman Saksa

Riši Sunak, novi premijer Velike Britanije, nekada je bio i analitičar u “Goldman Saksu”. U američkoj banci je proveo oko tri godine, nakon čega je radio u jednom hedž fondu, potom je suosnivao drugi, a zatim se preselio u politiku.

Sunak je diplomirao filozofiju, politiku i ekonomiju na Univerzitetu Oksford – što je diploma “poznata” za britanske političare. Dok je bio na univerzitetu, bio je predsednik investicionog društva univerziteta. Nakon što je diplomirao, Sunak je počeo da radi u “Goldmanu” u Londonu kao mlađi analitičar, gde je pokrivao američke akcije, uključujući železnicu i medije, izjavile su njegove bivše kolege za “Fajnenšel tajms”, a prenosi “Biznis Insajder”.

Foto: ian west / Profimedia

Izvori su pohvalno govorili o njemu i rekli za FT da su Sunakovi neposredni pretpostavljeni bili razočarani kada je napustio banku 2004. godine. Nakon toga je stekao MBA na Univerzitetu Stenford, a po završetku studija je radio u hedž fondu TCI, pre nego što je sa kolegom osnovao sopstveni – Theleme Partners (2009).

Sunak je takođe bio direktor u “Catamaran Ventures”, investicionoj firmi u vlasništvu njegove supruge Akšate Murti, a dao je ostavku pre nego što je postao poslanik 2015. godine.

(Izvor: Telegraf)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com