Proizvođač slatkiša i grickalica “Jaffa Crvenka”, jedan od najvećih na Zapadnom Balkanu, od 1975. godine kada je nastao u malom vojvođanskom mestu Crvenka bio je i ostao deo bezbrižnih trenutaka stasavanja brojnih generacija i sinonim za kvalitet prepoznatljiv i van granica Srbije.
Dva najveća brenda ove kompanije, “Jafa” i “Mančmelou” (Jaffa Cakes i Munchmallow), zasluženo su poneli žig „Čuvarkuća“, kao potvrdu da su proizvodi od domaćih sirovina lokalnih dobavljača.
„Ponosni smo što su baš naša dva najveća brenda nosioci žiga “Čuvarkuća”. “Jaffa Cakes” i “Munchmallow” su proizvodi od domaćih sirovina lokalnih dobavljača, napravljeni od strane lokalno zaposlenih na koje smo izuzetno ponosni. Ispunjavajući stroge kriterijume kvaliteta i ekologije, naši proizvodi koriste više od 80 odsto domaćih resursa, čime smo i ostvarili uslove za dobijanje žiga“, kaže Aleksandar Poznanić, direktor Marketinga kompanije “Jaffa Crvenka”.
Generacije zadovoljnih potrošača širom sveta potvrđuju da kompanija uspeva da očuva kvalitet proizvoda što je ujedno i najvažniji zadatak za timove stručnjaka u “Jaffa” fabrici u Crvenki.
Pored sertifikacije koja se obavlja uz pomoć međunarodno akreditovanih sertifikacionih tela, objašnjava Poznanić, kompanija sarađuje i sa velikim brojem laboratorija, kako u Srbiji, tako i u inostranstvu.
Još od davne 1975. kada je u fabriku prvog dana na posao došlo 56 radnika, politika kvaliteta i bezbednosti je na prvom mestu.
„Danas u našoj kompaniji preko 900 ljudi sa puno brige i ljubavi svakodnevno kreira omiljene brendove za potrošače u celom svetu. Naši proizvodi oduvek su bili deo stvaranja sećanja, povod za druženje i zajedničke priče“, rekao je Poznanić.
Zamalo pa Jaffa Takovo
Sedamdesetih godina 20. veka u tadašnju Jugoslaviju stigle su prve kutije “Jaffa” keksa, koji se još od 1927. godine proizvodio u fabrici “McVitties” u Škotskoj. Obavljena su prva istraživanja i donesena je odluka da se po škotskoj licenci “Jaffa” keks pravi i u Jugoslaviji. U trenutku kad je od fabrike “McVitties” obezbeđena licenca, uveliko je radila fabrika slatkiša u Takovu, pa je, prema prvom planu, “Jaffa cakes” trebalo tamo da se proizvodi. Daljim planiranjem, ispostavilo se da bi se najveći deo sirovina za proizvodnju keksa u Takovu dopremao iz Vojvodine, gde se šećer proizvodio pod okriljem industrijsko poljoprivrednog kombinata “Crvenka”. Tako je na osnovu inicijative vojvođanskih privrednika donesena odluka da se napravi nova fabrika u Crvenki, a da prvi slatkiš koji će se proizvoditi bude – “Jaffa cakes”.
Najviši standardi
„Tim stričnjaka svakodnevno vodi računa o ispunjavanju najviših zahteva, potreba i očekivanja naših potrošača. Kako bismo opravdali ugled proizvođača visokog kvaliteta, osim standardnih propisa upravljanja kvalitetom i bezbednošću proizvoda, poput HACCP sistema i međunarodnih standarda ISO 9001, ISO 22000 i FSSC 22000, možemo ponosno da istaknemo da posedujemo i BRC i IFS sertifikate, koji predstavljaju najpriznatije globalne standarde u našoj industriji“ kaže Aleksandar Poznanić, direktor Marketinga kompanije “Jaffa Crvenka”.
Na osnovu istorije praćenja realizacije proizvodnje, u “Jaffi” pretpostavljaju da su od 1976. godine proizveli toliko keksića da bi, kada bi se svi poređali, mogli da okruže zemlju po obimu – 22 puta.
25.000.000 kilograma proizvoda je kapacitet “Jaffa” fabrike, što je težina 5.000 afričkih slonova.