OD ZVEZDA DO TRNJA Kako je Credit Suisse prešao put od švajcarskog bankarskog giganta do finansijske noćne more

Ako se spekulacije ispostave tačnim, očekuje nas ishod sličan tržišnom šoku koji je napravio bankrot američke banke “Lehman Brothers” u septembru 2008. godine, koji je posledično izazvao jednu od najtežih ekonomskih kriza od Velike Depresije početkom 20. veka.

Pre samo godinu dana, Credit Suisse je imao tržišnu kapitalizaciju od 22,3 milijarde dolara. Danas, ova banka se ceni na samo 10,4 milijarde dolara. Ako pogledamo akcije banke, njihova vrednost je za godinu dana pala za 56,2 odsto na trenutnih 3,98 dolara.

Foto: screenshot

CEO banke samo digao frku

U prethodnih par nedelja, moral zaposlenih u banci je upitan. Mnogi ugovori o zaposlenju nisu obnovljeni, a za one koji su banku napustili ne traži se zamena. Tako su kompaniju napustili i eminentni ljudi iz rukovodstva kao što su Jens Velter i Daniel MekKarti.

Da bi smirio situaciju u banci, zaposlenima se pre par dana obratio i glavni izvršni direktor Ulrih Kerner.

– Svestan sam da postoje brojne spekulacije i izvan i unutar kompanije, rekao je Kerner, prenosi The Street.

Dok je govorio o nivou kapitala i likvidnosti banke, on je priznao da se firma suočava sa “kritičnim trenutkom” dok radi na svojoj transformaciji. On je takođe rekao zaposlenima da će ih redovno obaveštavati o svim dešavanjima, sve dok firma ne objavi novi strateški plan 27. oktobra.

Istovremeno Credi Suisse je ponovo poslao smernice u kojima se pominju promene kreditnih obaveza i to rukovodiocima koji se direktno bave klijentima, kažu izvori upućeni u dešavanja u banci, piše Blumberg.

Kerner se u svom obraćanju zaposlenima istakao i da cena akcija banke ne oslikava finansijsko zdravlje iste dodajući da se nada “da ne mešate dnevni performans akcije, sa bazom kapitala i likvidnošću banke”.

Rizik od bankrota

Rizik od bankrota Credit Suisse Grupe porastao je na rekordno visok nivo, dok su istovremeno akcije pale na najniži nivo, stvarajući tako dodatnu neizvesnost i previranja nakon što je banka proteklih dana u više navrata pokušala da uveri tržišta u svoju finansijsku stabilnost.

Cena petogodišnjih kreditnih svopova (“swap”), od oko 293 bazna poena je veća za oko 55 poena od početka godine, i najviša je ikada, prema ICE Data Services. Istovremeno, akcije su u ponedeljak u Cirihu pale za čak 12 odsto i samo ove godine su izgubile čak 60 odsto, što je vrlo blizu najvećem godišnjem padu u istoriji banke.

Tržišna kapitalizacija Credit Suisse

Foto: Bloomberg / screenshot

Tržišna kapitalizacija Credit Suisse

Iako su nivoi svop kreditnih obaveza još uvek daleko od problema i deo su rasprodaje širokog tržišta, oni označavaju pogoršanje percepcije kreditne sposobnosti banke pogođene skandalom u trenutnom okruženju. Sada postoji otprilike 23 odsto šanse da banka ne plati svoje obveznice u roku od 5 godina.

Neki klijenti su iskoristili ovaj porast da postavljaju pitanja, pregovaraju o cenama ili koriste konkurente. Credit Suisse je odbio da prokomentariše ovaj rasplet situacije.

Skandali

Credit Suisse je u suštini univerzalna banka, koja nudi i tradicionalne usluge i proizvode klijentima, ali establišment banke je globalno poznat i po svojim investicionim aktivnostima i menadžerisanjem bogatstva. Upravo je “investicioni deo” banke taj koji je kompaniju u celosti izložio riziku, čak i pored toga što je dugo vremena bio jedan od glavnih izvora prihoda i profita.

Greške investicionog tima bacile su Credit Suisse do sada više puta banku u skandal. Samo prošle godine, desila su se dva, jedan za drugim, i koštala su banku više milijardi dolara.

Prvo je bio bankrot Greensill-a. Ova kompanija je nastala 2011. godine i bavi se pozajmljivanjem novca kompanijama kako bi mogle da plate svoje snabdevače. Greensill ta dugovanja potom pakuje u finansijske hartije od vrednosti nalik “obveznicama” i dajle preprodaje investitorima.

Foto: shutterstock

Problem je nastao kada su krenula da se postavljaju pitanja o realnoj vrednosti tih dugovanja i onoga što saopštava Greensill. Vrlo brzo je krenulo napuštanje investicija iz Greensilla, i taj rasplet situacije je koštao Credit Suisse oko 10 milijardi dolara.

Drugi prošlogodišnji skandal se vezuje za kompaniju Archegos Capital Management. Bill Hvang, južno korejski investitor iz Njujorka je osnovao Archegos koji je kroz par godina došla do pozicije upravljanja bogatstvom od 10 milijardi dolara. On je ubrzo ubedio banke, uključujući Credit Suisse, da mu pozajme preko 30 milijardi kako bi ih dalje investirao, između ostalog i u ViacomCBS koji se i više nego isplatio.

Početkom prošle godine, upravo je ViacomCBS pukao na berzi, i dok je Credit Suisse tražio od Archegosa da pokrije svoje gubitke on više to nije mogao, i kompanija Koreanca je završila u bankrotu.

– Istraga je ukazala na neuspeh u efikasnom upravljanju rizikom, stoji u rezultatima nezavisne istrage koju je naručio Credit Suisse. U istoj istrazi stoji da je utvrđen i neuspeh u kontroli prekoračenja, kao rezultat nedovoljnog izvršavanja nadzornih odgovornosti u investicionoj banci, kao i nedostatak prioriteta za smanjenje i poboljšanje rizika.

Foto: AP/Steffen Schmidt / Tanjug/AP

Dan D

Pomenuti 27. oktobar ispostaviće se se danom D za budućnost švajcarske banke.

Prošle nedelje, Credit Suisse je istakao da radi na mogućoj prodaji imovinje i dela poslovanja u okviru već pomenutog strateškog plana koji će biti predstavljen krajem oktobra. Banka aktivno istražuje ugovore o prodaji svoje jedinice za trgovinu “secruitized” proizvodima, odmerava prodaju delova za upravljanje bogatstvom u Latniskoj Americi, i razmatra oživljavanje brenda First Boston, izvestio je Blumberg.

Takođe, kako je pisao The Street, u bankarskim krugovima se šuška i da će se banka isključivo fokusirati na upravljanje bogatstvom.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com