Odlučio da zatvori “vrata pakla”; biće organizovani razgovori sa stručnjacima

Predsednik Turkmenistana Gurbanguli Berdimuhamedov naredio je svojoj vladi da pronađe način za gašenje gasnog kratera.

Izvor: Jutarnji list

Foto: Daan Kloeg/Shutterstock

Foto: Daan Kloeg/Shutterstock

Naime, krater podseća na vrata pakla plamteći u pustinji Karakum poslednjih 50 godina.

Krater koji se nalazi u blizini sela Darvaza, oko 270 kilometara od glavnog grada Turkmenistana, Ašgabata, službeno se zove “Sjaj Karakuma”, ali ga lokalno stanovništvo obično naziva “vrata pakla”, prenosi RT.

Krater širok 60 metara rezultat je urušavanja tla tokom istraživanja gasa 1971. godine. Namerno je zapaljen zbog straha da bi otrovni gas mogao ugroziti ljude i divlje životinje u tom području.

Iako se očekivalo da će brzo izgoreti, krater i dan danas izbacuje plamen, stvarajući zastrašujući, ali vrlo živopisni doživljaj i fenomen.

“Vrata pakla” postala su jedno od najpoznatijih svetskih znamenitosti ove srednjoazijske nacije. Međutim, turizam baš i ne cveta u Turkmenistanu, koji svake godine poseti manje od 10.000 stranih gostiju.

To je možda i ključni razlog odluke nekonvencionalnog predsednika Berdimuhamedova, lidera diktatorskih sklonosti – koji repuje, upravlja helikopterom, vozi se u trkačkim automobilima, voli pokazivati svoje veštine pucanja i slično – da ugasi plamen, prenosi Jutarnji list.

Tokom onlajn sastanka sa vladom u petak, predsednik je utvrdio da zemlja gubi vredne prirodne resurse, koje bi inače mogla da proda u inostranstvo, a novac iskoristiti za poboljšanje blagostanja građana Turkmenistana.

Zapaljeni gas je, kako je dodao, štetan i za ljude i okolinu.

Berdimuhamedov je naložio zameniku premijera zaduženom za industriju nafte i gasa, da organizuje razgovore sa naučnicima, uključujući i strane stručnjake, da se ustanovi kako se nositi s plamenom.

Međutim, još je nejasno hoće li se time napokon zatvoriti “vrata pakla”, budući da je predsednik izdao sličnu naredbu 2010. godine, ali ona tada, kako navodi RT, nije mogla biti ispunjena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com