Oglasio se Kremlj: Sabotaža? Vreme popravke nemoguće proceniti; Otkrivene eksplozije

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov prokomentarisao je problem sa gasovodom Severni tok.

Izvor: Tanjug

EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Peskov nije isključio mogućnost da su oštećenja na gasovodima Severni tok 1 i Severni tok 2 posledica sabotaže.

“Sada ne možemo da isključimo nijednu opciju. Očigledno je da se radi o nekakvim oštećenjima cevi, i ne možemo isključiti nijednu jedinu mogućnost pre nego što dobijemo rezultate istraživanja o tome šta je uzrok”, rekao je on odgovarajući na pitanje agencije Tass da li je možda sabotaža izazvala curenja gasa.

Peskov je, kako prenosi agencija Rojters, takođe rekao da je Kremlj veoma zabrinut zbog ove situacije, koja zahteva hitnu istragu jer je to pitanje energetske bezbednost “celog kontinenta”.

Nemoguće proceniti

Seizmolozi u Danskoj i Švedskoj su 26. septembra zabeležili snažne eksplozije u područjima curenja gasa iz gasovoda Severnog toka 1, rekao je švedski Nacionalni seizmološki centar (SNSN) pri Univerzitet Upsala, javlja Rojters.

“Nema sumnje da su to bile eksplozije”, rekao je seizmolog SNSN-a Bjorn Lund za SVT.

Kvarovi do kojih je došlo na tri kraka podmorskih gasovoda Severni tok 1 i Severni tok 2 su bez presedana.

Vreme popravke je nemoguće proceniti za sada, saopštila je danas kompanija Nord Strim AG, operater cevovoda Severni tok 1.

“Oštećenja koja su se dogodila u jednom danu istovremeno na tri linije sistema podmorskih cevovoda Severni tok su bez presedana. Za sada nije moguće proceniti vreme za popravku gasne transportne infrastrukture”, navela je kompanija u saopštenju za novinare, izvestila je agencija Tass.

Istu informaciju prenosi i Rojters, napominjući da je saopštenje usledilo posle upozorenja švedske pomorske uprave o dva curenja gasa na gasovodu Severni tok 1, ubrzo nakon što je Danska izvestila o curenju gasa na obližnjem gasovodu Severni tok 2 zbog kojeg je ograničila plovidbu u radijusu od pet nautičkih milja.

Gasovod Severni tok 1, koji se sastoji od dva paralelna kraka pojedinačnog kapaciteta od po 27,5 milijardi kubnih metara godišnje, počeo je da isporučuje gas direktno iz Rusije u Nemačku 2011. godine.

Protok gasa tim cevovodom, koji je od jula radio sa samo 20 posto kapaciteta, zaustavljen je krajem avgusta i nije ponovo pokrenut nakon redovnog remonta.

Za to što Severni tok 1 nije ponovo pokrenut Rusija krivi neispravnu opremu na ključnoj kompresorskoj stanici i sankcije Zapada prema Moskvi zbog rata u Ukrajini.

Severni tok 2, koji se proteže skoro paralelno sa Severnim tokom 1 po dnmu Baltičkog mora, izgrađen je u septembru 2021. godine, ali nikada nije pokrenut jer je Nemačka odbila da ga sertifikuje. Taj projekat je u potpunosti zaustavljen samo nekoliko dana pre nego što je Moskva poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, dodaje britanska agencija.

Danska i Nemačka takođe sumnjaju na sabotažu

Danska premijerka Mete Frederiksen izjavila je danas da ne isključuje mogućnost da su oštećenja na gasovodima Severni tok 1 i Severni tok 2 posledica sabotaže.

“Teško je da se zamisli da je ovo slučajnost. Ne možemo da isključimo sabotažu, ali je prerano za zaključke”, rekla je Frederiksen u Poljskoj, gde je prisustvovala otvaranju gasovoda koji će povezati norvešku gasnu mrežu sa Poljskom, preneo je Interfaks.

Nemački bezbednosni zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman zbog toga što se još uvek istražuje kako je došlo do oštećenja na gasovodima Severni tok 1 i Severni tok 2, takođe je rekao da ta zemlja sumnja da je to rezultat sabotaže.

“Dokazi ukazuju na nasilni čin, a ne na tehnički problem”, rekao je on, preneo je Blumberg.

Kako je rekao nemački bezbednosni zvaničnik, istraga nemačkih, danskih i švedskih vlasti je teška jer su lokacije pod vodom u Baltičkom moru.

Dodao je da će možda biti potrebna podmornica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com