OPEC SNIZIO PROGNOZU RASTA POTRAŽNJE ZA NAFTOM Glavni razlog visok stepen neizvesnosti u periodu do kraja godine

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) snizila je procenu rasta potražnje za naftom u ovoj i sledećoj godini zbog usporavanja globalne ekonomije i strogih mera suzbijanja covida 19 u Kini. Potražnja će u ovoj godini rasti za 2,5 miliona, a u sledećoj za 2,2 miliona barela dnevno, procenio je OPEC u mesečnom izveštaju, objavljenom u ponedeljak, snizivši dosadašnje prognoze za 100 hiljada barela dnevno.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

OPEC računa da će globalna potražnja za sirovom naftom na kraju godine dosegnuti 101,3 miliona barela dnevno i porasti na 103,4 miliona barela dnevno do kraja 2023.

Blic preporučuje

Prognoze su snižene zbog visokog stepena neizvesnosti u razdoblju do kraja godine, s obzirom na “politiku nulte tolerancije prema covidu 19 u Kini, kontinuiranu geopolitičku neizvesnost i slabije ekonomske aktivnosti”, istaknuli su.

U 2023. “očekuje se da će rast pritisnuti nesigurnost povezana s ekonomskim aktivnostima, mere suzbijanja covida 19 i geopolitička zbivanja”.

U oktobru OPEC i njegovi saveznici među nezavisnim proizvođačima, uključujući Rusiju, odlučili su da od novembra smanje proizvodnju za ukupno dva miliona barela dnevno u odnosu na zacrtani nivo kako bi podržali cena nafte.

(DPA/See Biz)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com