Oporavak evropske trgovine: Evrozona u julu zabeležila trgovinski suficit od čak 6,5 milijardi evra

Prema prvoj preliminarnoj proceni, evrozona je u julu zabeležila trgovinski suficit od 6,5 milijardi evra, saopštio je Evrostat.

Evropska unija

Foto: RAS Srbija / RAS Srbija

Evropska unija

Navedeni rezultat se značajno razlikuje od situacije u julu 2022. godine, kada je evrozona zabeležila trgovinski deficit od 36,3 milijarde evra.

Blic preporučuje

Evrozona je u julu u svet izvezla robu za 227,8 milijardi evra, što je za 2,7 odsto manje nego u julu 2022. godine, a uvezla robu za 221,3 milijarde evra – za 18,2 odsto manje nego u lanjskom julu.

Vrednost izvoza Evropske unije u zemlje van EU je u julu bila 205,2 milijarde evra, za 3,2 odsto manje nego u istom mesecu lane, a vrednost uvoza 200,3 milijarde evra, za 21,5 odsto manje nego u julu 2022. godine.

EU je, dakle, u julu zabeležila trgovinski suficit od 4,9 milijardi evra.

Najveći međugodišnji rast izvoza zabeležen na Malti

Foto: Uprava carine

Najveći međugodišnji rast izvoza zabeležen na Malti

Vrednost izvoza je u julu međugodišnje pala u 20 država članica EU, dok je u preostalih sedam porasla.

Najveći međugodišnji pad izvoza je zabeležen u Estoniji – za 26,2 odsto, Litvaniji – 23,2 odsto, Finskoj – 20,5 odsto, dok je najveći međugodišnji rast izvoza zabeležen na Malti – za 27,0 odsto, i u Irskoj – 8,5 odsto.

Vrednost uvoza je u julu međugodišnje pala u svim zemljama EU osim Kipra, gde je zabeležen rast od 5,8 odsto, i Irske – rast od 2,3 odsto.

Najveći međugodišnji pad uvoza je zabeležen na Malti – 39,6 odsto, slede Finska – 24,6 odsto, Belgija – 22,6 odsto, i Litvanija – 20,5 odsto.

(Izvor: Tanjug)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com