OTKRIVENO NOVO NALAZIŠTE PRIRODNOG GASA Energetski stručnjaci: “Važan korak za Evropu”

Italijansko-francuski konzorcijum Eni-Total otkrio je novo veliko nalazište prirodnog gasa tokom bušenja u podmorju južno od Kipra, izvestila je u sredu vlada u Nikoziji.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija

Procenjuje se da su zalihe na tom polju koje se nalazi oko 160 kilometara jugozapadno od Kipra, 85 milijardi kubih metara gasa.

Blic preporučuje

U avgustu je Eni u istoj toj regiji već pronašao veliko polje gasa na kojem se procenjuje da se nalazi 70 milijardi kubnih metara gasa.

Najnovije otkriće je prema mišljenju energetskih stručnjaka na Kipru važan korak za Evropu na putu da se oslobodi zavisnosti o ruskim isporukama prirodnog gasa. Veruje se da se u istočnom Sredozemlju nalaze i druga bogata nalazišta gasa.

Foto: O. Bunić / RAS Srbija

Američka energetska kompanija “Noble Energy” otkrila je 2011. godine velika polja gasa u isključivo privrednom pojasu (EEZ) Kipra tokom bušenja istočnije od novog otkrivenog nalazišta.

Nalazišta su okidači za geopolitičke sporove u regiji, primećuje agencija Dpa.

Susedna Turska, naime, osporava isključivi privredni pojas Kipra. Ostrvo je od 1974. godine podeljeno na grčki deo na jugu i turski na severu ostrva.

(Izvor: SEEbiz)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com