OVO JE NAJZNAČAJNIJA LUKA U SRBIJI Radovi na modernizaciji kreću u septembru, a kad se završe imaće 3 puta veće kapacitete


Foto: Rina / Ustupljene fotografije

Poslušajte vest preko audio fajla

Radovi na modernizaciji luke Prahovo kreću u septembru, a punu funkcionalnost ove najvažnija srpska luka na Dunavu očekujemo tokom 2024. godine, najavio je ministar građevinarstva, saobraćaja infrastrukture Tomislav Momirović.

– Luke su budućnost saobraćaja, a Prahovo je naša najznačajnija luka na prostoru Srbije. U septembru krećemo u prve radove i očekujemo da do 2024. godine završimo ceo kompleks sa modernom infrastrukturom i skladištima i vezama sa kopnenim saobraćajnim koridorima, rekao je ministar Momirović.

– Kada završimo modernizaciju luke Prahovo, ona će da ima tri puta veći kapacitet u prijemu robe nego danas. Prahovo ima i značajan industrijski kapacitet, a samo u ovom trenutku ima preko hiljadu zaposlenih sa platom između 600 i 650 evra. Svi znate da je plan Vlade i predsednika republike da se plate u narednih pet godina povećaju na 900 evra i sa ovim investicijama stičemo uslove da realizujemo taj cilj, nastavio je ministar.


Foto: Rina / Ustupljene fotografije

Prema njegovim rečima, plan Vlade Srbije je da Dunav i Savu do 2023. godine poveže sa železničkim i putničkim koridorom 10 i u tim planovima iskoristi veliku podršku Evropske investicione banke.

– Tu pre svega mislim na proširenje luke Prahovo, zatim na rekonstrukciju prevodnice Đerdap 2 i na vađenje potopljene nemačke flote iz Drugog svetskog rata koje blokira vodni saobraćaj u ovom delu Dunava. Ovaj zahtevni projekat vađenja flote će da započne u martu ili aprilu sledeće godine i budno ćemo da pratimo njegovu realizaciju, naveo je ministar Momirović.

Šef regionalne kancelarije EIB za Zapadni Balkan Alesandro Bragonci istakao je da je Evropska investiciona banka jedan od glavnih stranih investitora u velike infrastrukturne projekte u Srbiji sa preko 6,2 milijardi evra kao podrška projektima.

– Republika Srbija ulaže znatne napore u modernizaciju saobraćajne infrastrukture. Od ovih projekata očekuje se povećanje trgovinske razmene sa susednim državama članicama EU, kao i održivi privredni razvoj republike Srbije, rekao je Bragonci.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com