“OVO JE SRAMOTA” Brnabić povodom odluke Hrvatske da stopira uvoz ruske nafte za Srbiju

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da je odluka EU sramotna, kao i da je ona “sve promenila”.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Sava Radovanović / Tanjug

Zemlje članice EU glasale su juče za osmi paket sankcija Rusiji, ovoga puta usmerenih na ograničavanje cene nafte koju Rusija izvozi u treće zemlje van EU.

Blic preporučuje

Na insistiranje Hrvatske na čelu sa premijerom te zemlje Andrejem Plenkovićem taj paket obuhvatiće i Srbiju jer preko Janafa neće moći više da uvozi rusku naftu.

“Predsednik će na samitu u Pragu biti sam protiv svih, ali mislim da će EU biti ‘pod vatrom’ Aleksandra Vučića”, rekla je premijerka.

Brnabić je rekla da “ovo više nikakve veze nema sa aršinima”.

Otvoreni akt neprijateljstva

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je to što je Hrvatska tražila da se zaustavi dopremanje ruske nafte Srbiji preko Janafa, u okviru novog paketa sankcija EU Rusiji, otvoreni akt neprijateljstva Hrvatske prema Srbiji i da će Srbija, posle povratka predsednika Aleksandra Vučića iz Praga i njegovog obraćanja u subotu, morati da donese strateške odluke i pravi strateške promene.

“Sve se to dešava na eksplicitni zahtev Hrvatske, da se to prihvati, da se Srbija prakticno kazni, samo zato što traži kaznu za ubijenu decu (na Petrovačkoj cesti), a da to EU ne spreci, to je skandal”, rekla je Brnabić.

Ona kaže da je već govorila da će “predsednik biti pod ogromnim pritiskom danas (na samitu EPZ u Pragu), a danas, nakon ove sramotne odluke EU, mislim da će oni biti pod baražnom vatrom. Najiskrenije mislim da će oni danas videti ko je Aleksandar Vučić i kakav je on političar. Mislim da do sada nisu videli Vučića koji je ovako odlucan i koji ima ovako jake argumente kojima će da im pokaže svu njihovu bruku, licemerje i sramotu”, rekla je Brnabić.

Premijerka je rekla da to što je Brisel iz paketa sankcija izuzeo neke članice Unije, kao što je Bugarska, ili Mađarske, “zato sto kažu da će ih to ekonomski pogoditi, ali da na eksplicitan zahtev Hrvatske ne izuzmu Srbiju, time čine direktnu finansijsku štetu Srbiji, svim građanima i privredi, kojima izbijaju iz džepa stotine i stotine miliona evra”.

“Ovo je otvoreni akt neprijateljstva Hrvatske prema Srbiji. Sačekaćemo povratak predsednika, kao i njegovo obraćanje u subotu i na osnovu ovoga ćemo morati da donosimo neke strateške odluke i pravimo strateške promene. Još jedna važna stvar je to što je ovo pokazalo da sve ono što EU zamera Rusiji – da su nesiguran partner, da koriste energente u političke svrhe, sve su to oni juče uradili nama – Hrvatska je iskoristila energetiku i svoj položaj, i samo to što Janaf ide preko njih, sve je to iskoristila u političke svrhe i EU im je sve to dozvolila”, rekla je Brnabić.

Na pitanje kako se to može promeniti, ona je rekla da “tu nema pomoći, mi imamo samo Janaf, jedini naftovod koji ide prema Srbiji” i da samo EU može da promeni tu odluku.

(TV Hepi, Tanjug)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com