Ovo su NAJMOĆNIJE ŽENE u biznisu

Konkurencija za uvrštenje među najmoćnije žene poslovnog magazina Fortune je ove godine malo zaoštrena. U znak priznanja globalnom poslovanju, Fortune je odlučio da spoji domaće i međunarodne liste najboljih korporativnih žena lidera i svrsta ih u globalnu listu.

Foto: shutterstock

Ipak, na neki način, ovogodišnja lista top 10 slična je prošlogodišnjoj uz nekoliko izuzetaka.

Blic preporučuje

Na prvom mestu drugu godinu zaredom je predsednica i izvršna direktorica CVS Health-a, Karen Linč, koja predvodi najveću kompaniju s lista Fortune 500 i Global 500 koju je ikada vodila žena. Kormilo je preuzela u februaru 2021, od kada je prihod kompanije skočio 9 odsto a porasle su i deonice, značajnih 42 odsto, znatno nadmašivši učinak indeksa S&P 500. CVS je, u međuvremenu, nastavio da bude centralni igrač u borbi protiv Covid, a Linč je uporedo primenjivala program mentalnog zdravlja.

Iza Linč ponovo su Džuli Svit, predsednica i izvršna direktorka Accenturea (br. 2); Džejn Frejzer, izvršna direktorka Citija (br. 3); i Meri Bara, predsjedavajuća i izvršna direktorka GM-a (br. 4).

Ali, 5. mesto pripalo je Džesiki Ten, ko-izvršnoj direktorici i izvršnoj direktorici Ping An Insurance (Group) Company of China, Ltd, 25. najveće kompanija na svetu. Fortune napominje da je, uprkos kineskom zatvaranju zbog Covid-a i „neuobičajenom raspoloženju potrošača“, Ping An pod Tenovim vođstvom nadmašio očekivanja profita u prvoj polovini 2022. i da ima za cilj postizanje ugljo-neutralnosti do 2030. godine.

Takođe nova među prvih 10 u odnosu na Fortuneovu domaću listu prošle godine je Ema Volsmli, izvršna direktorka globalnog proizvođača lekova GSK. Odvojila je jedinicu svoje kompanije za zdravlje potrošača vrednu 13 milijardi dolara. „To GSK, koji je sada isključivo fokusiran na farmaciju s gomilom novca za ulaganje, pretvara u obećavajućeg kandidata za vrh u industriji lekova i vakcina“, primjećuje Fortune.

Dve menadžerke su, u međuvremenu, ispale iz prvih 10 u prošloj godini: Tasunda Braun Daket, predsednica i izvršna direktorica TIAA; i Rut Porat, viša potpredsednica i glavna finansijska direktorka Alphabeta. Ali ni jedna ni druga nijesu pale daleko, zauzimajući 11. i 12. mesto, prenosi Investitor.me.

Evo 10 najmoćnijih žena na Fortuneovoj listi

  1. Karen Lynch, predsjednica i izvršna direktorka, CVS Health
  2. Julie Sweet, predsjednica i izvršna direktorka, Accenture
  3. Jane Fraser, CEO, Citigroup
  4. Mary Barra, predsjedavajuća i izvršna direktorka, GM
  5. Jessica Tan, izvršna direktorkca i Co-CEO, Ping An Insurance
  6. Carol Tome, CEO, UPS
  7. Rosalind Brewer, CEO, Walgreens Boots Alliance
  8. Emma Walmsley, izvršna direktorka GSK
  9. Gail Boudreaux, predsjednica i izvršna direktorka, Elevance Health
  10. Abigail Johnson, predsjednica i izvršna direktorka, Fidelity Investments

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com