PADA BROJ GRAĐEVINSKIH DOZVOLA U SRBIJI Evo gde se u oktobru najviše gradilo: Beograd tek na trećem mestu

U oktobru je izdato 2.989 građevinskih dozvola, što je za 22,2 odsto manje nego u istom mesecu prošle godine, objavio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Nenad Mihajlović / RAS Srbija

Od ukupnog broja izdatih dozvola 84,8 odsto se odnosi na zgrade, a 15,2 odsto na ostale građevine. Ako se posmatraju samo zgrade, 84,9 odsto dozvola izdato je za stambene, a 15,1 odsto za nestambene zgrade, dok se kod ostalih građevina najveći deo odnosi na cevovode, komunikacione i električne vodove (76,2 procenta).

Prema dozvolama izdatim u oktobru, u Srbiji je prijavljena izgradnja 2.948 stanova, prosečne površine od 74,1 metar kvadratni.

Prema podacima RZS, od ukupnog broja stanova u novim stambenim zgradama 12,8 odsto stanova biće građeno u zgradama s jednim stanom, s prosečnom površinom od 147 kvadrata, a 86 odsto stanova biće građeno u zgradama s tri stana i više stanova, i njihova prosečna površina biće znatno manja i iznosiće 61,9 kvadrata.

Predviđena vrednost radova novogradnje u oktobru 2022. iznosi 90,7 odsto od ukupno predviđene vrednosti radova.

Posmatrano prema oblastima, najveća građevinska aktivnost očekuje se u Borskoj oblasti, 32,5 odsto od predviđene vrednosti novogradnje, zatim slede Zlatiborska oblast (10,9 odsto), Beogradska oblast (9,9 odsto), Južnobanatska oblast (8,7 odsto), Raška oblast (8,1 odsto) i Južnobačka oblast (7,9 odsto), dok se učešća ostalih oblasti kreću od 0,1 odsto do 4,8 odsto.

(izvor:RZS)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com