PAKET MERA NEMCIMA VREDAN 92 MILIJARDE EVRA: Naučna ustanova napravila kalkulaciju energetske tranzicije

Dok Nemačku oštro kritikuju ostale članice EU zbog, kako kažu, ogromnih beneficija namenjenih građanima usled energetske krize, sa domaćeg terena Berlinu se upućuju predlozi novih paketa pomoći.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

Studija, koju potpisuje Naučni centar Agora, tvrdi da su mere kancelara Olafa Šolca i njegove vlade tek kap u moru. Predlažu se dodatne 92 milijarde evra, a eksperti ove firme tvrde da će, ako dobije zeleno svetlo, projekat biti potpuno finansijski samoodrživ i imati trostruki efekat, po zaštitu klime, energetsku bezbednost i u borbi protiv inflacije. Program bi se realizovao u narednih 15 godina, pišu Novosti.

Blic preporučuje

Agorin predlog antiinflatornog paketa mogao bi da, kako se tvrdi, pomogne Nemačkoj da istovremeno stavi pod kontrolu krizu fosilne energije i popuni rupe na polju zaštite klime. Iako se cena programa izražava u milijardama, bio bi i te kako isplativ, tvrde stručnjaci.

Po njihovim rečima, mere koje je donela savezna vlada više su usmerene na brzo olakšanje tereta za domaćinstva i industriju. S obzirom na drastična poskupljenja, to je itekako “tačno i važno”, ali da bi se prevazišla energetska kriza, potrebne su i investicije koje stavljaju tačku na zavisnost od fosilnih goriva.

– Energetskom efikasnošću, obnovljivim izvorima energije i doslednim ulaskom u cirkularnu ekonomiju, možemo trajno da zamenimo uvoz fosilne energije i obezbedimo pristupačne cene energije – kaže Sajmon Miler, direktor Agore.

Foto: Djordje Kojadinovic, Shutterstock / Ringier

Kako navodi Agora, za energetsku tranziciju potrebno je 15, od ukupno 92 milijarde evra. Dve trećine novca treba da ide samo za izgradnju proizvodnih kapaciteta, a preostala trećina namenjena je jačanju radne snage, kao i nadležnima za planiranje i odobravanje projekata.

Drugi veliki deo od 20 milijardi evra ulio bi se u energetsku industriju. Prema ekspertima, novac je predviđen za obezbeđivanje investicija u obnovljive izvore energije, proširenje mreže električne energije i vodonika, podršku ofšor industriji i stvaranje inteligentnog rada i fleksibilnosti mreže. Planeri, takođe, žele da obezbede dugoročne ugovore o snabdevanju električnom energijom.

Najveći deo antiinflacionog paketa, teškog 30 milijardi evra, namenjen je promovisanju obezbeđenja toplote bez ugljen-dioksida u kućama “na socijalno pravedan način”. Konkretno, sredstva će se koristiti za promovisanje obnove i zamene grejnih instalacija, posebno u domaćinstvima sa niskim prihodima.

Deo paketa od milijardu dolara trebalo bi da dobije industrija. Agora predlaže da se 15 milijardi evra stavi na raspolaganje za poseban program finansiranja za investicije u toplotne pumpe, elektrodne kotlove i tehnologije energetske efikasnosti, kao što su korišćenje otpadne toplote ili napredne tehnologije sortiranja i reciklaže. Pored toga, dodatna sredstva bila bi namenjena za finansiranje sporazuma o zaštiti klime za industriju čelika, hemijske i cementne industrije.

Preostalih 12 milijardi evra otišlo bi za “obezbeđivanje uvoza energije i podršku globalnoj transformaciji”. Na ovaj način moglo bi da se finansira brzo povećanje uvoza takozvanog zelenog vodonika, proizvedenog elektrolizom vode sa skoro stopostotnom obnovljivom energijom i gotovo nultom emisijom gasova staklene bašte. Istovremeno, ojačala bi se međunarodna klimatska i energetska partnerstva.

– Svaka turbina na vetar, svaki fotonaponski sistem i toplotna pumpa donose nas korak bliže nezavisnosti od uvoza fosilne energije, pre svih od Rusije, i osiguravaju da se Nemačka i Evropa postave kao centralno tržište za buduće tehnologije – poručuje Miler.

Foto: shutterstock

UŠTEDA ZA KLIMU

Vlada u Berlinu trebalo bi da potroši ukupno 92 milijarde evra na antiinflacioni paket a da, zahvaljujući njemu, uštedi maltene dvostruko – 160 milijardi evra. S jedne strane, ušteđeni novac iskoristio bi se za značajno proširenje kapaciteta za klimatski neutralne tehnologije i uklanjanje birokratskih prepreka. Tokom perioda od 15 godina, potrošene milijarde bi se, međutim, nadoknadile “ogromnim potencijalnim uštedama u uvozu nafte i gasa”, tvrde u ovom istraživačkom centru.

(Novosti)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com