Pale veleprodajne cene gasa u Britaniji i Holandiji

Na berzi u Holandiji je cena gasa za isporuku narednog meseca opala za 8,90 evra na 172 evra po megavat satu (MWh) rano pre podne, dok je cena za novembarsku isporuku pala za 9,30 evra na 190,20 evra po MWh, prenosi Rojters.

severni, tok, 1, gas,

Cena gasa u Britaniji je na trgovanju za dan unapred potonula za 25 penija na 1,90 funti po britanskoj termalnoj jedinici (BTU), dok je cena oktobarskih ugovora pala za 20,50 penija na 2,50 funti po BTU.

“Potražnja više nije u usponu i skladišta gasa i TPG-a smo potpuno napunili”, rekao je jedan evropski trgovac gasom.

Analitičari kompanije za prikupljanje i distribuciju finansijskih informacija Refinitiv ocenili su da će hladno vreme, koje se očekuje u severozapadnoj Evropi sledeće nedelje, podstaći potražnju za grejanjem u regionu i podržati cene na evropskim spot tržištima, dodajući da se predviđa da će tražnja za gasom za proizvodnju struje porasti na trgovanju za dan unapred usled male brzine vetra od koje zavise vetroparkovi.

“Ove procene su, međutim, ublažene zbog povećane proizvodnje u Norveškoj pošto se sezona velikih remointa završava. Pored toga, zgusnut raspored pristizanja TPG tereta u severozapadnu Evropu takođe je doprineo sniženju cene i bržem ubrizgavanju u skladišta”, rekla je Kasija Piaskovska, analitičarka za gas Refinitiva.

Ukupne narudžbine gasa za danas preko norveškog gasovoda za isporuku u Evropu porasle su na 290 miliona kubnih metara dnevno u odnosu na 268 miliona kubnih metara dnevno prethodnog dana.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com