Pet članica EU traže zabranu uvoza dijamanata iz Rusije

Evropska unija mora da prestane da uvozi dijamante iz Rusije, navelo je pet od 27 zemalja EU u zajedničkom predlogu, u koji je uvid imala agencija Rojters.

Izvor: Tanjug

Ilustracija: Depositphotos/Shenki

Ilustracija: Depositphotos/Shenki

Ova odluka bi morala da bude jednoglasna kako bi postala deo nove runde sankcija usmerenih protiv Ruske Federacije, što je do sada odbijala Belgija – u kojoj se nalazi najveći svetski centar trgovine dijamantima, Antverpen.

Evropska komisija bi tokom ove nedelje trebalo da iznese zvaničan predlog za dodatne sankcije protiv Moskve, navodi Rojters.

Poljska, Irska, Litvanija, Estonija i Letonija predložile su zabranu uvoza dijamanata iz Rusije, gde je kompanija “Alrosa” najveći svetski proizvođač nebrušenog dragog kamenja.

Predstavnik Svetskog centar za dijamante u Antverpenu rekao je da bi sankcije oduzele oko 30 odsto poslovanja i koristile suparničkim trgovinskim centrima, dodajući da bi klijentima trebalo dozvoliti da sami odluče da li žele ruske dragulje.

Rojters dodaje da belgijsko ministarstvo spoljnih poslova i diplomatsko predstavništvo pri EU nisu odgovorili na zahteve za komentar.

Nakon predloga Evropske komisije o novim sankcijama, diplomate i ministri će voditi pregovore dok ne postignu konsenzus, a u suprotnom ovo pitanje ide pred nacionalne lidere koji će se sastati u Pragu 6. i 7. oktobra, dodaje britanska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com