Pet dnevnih navika koje će vam transformisati život

Autor brojnih knjiga o menadžmentu objavljenih u seriji “Za neznalice” Peter Economy kaže da je građenje navika, kao i razbijanje istih jedna od najtežih stvari koje radimo, ali je ujedno i veoma važno za dugoročni uspeh i sreću. Kad pokušavate pobeći od starih navika, put je dug. Međutim, posložite li se mentalno na pravi način, život će vam obeležiti uspesi. Te uspehe moći ćete pripisati novim navikama u životu.

Foto: Shutterstock / RAS Srbija

Ali otkud krenuti s izgradnjom navika? Pogrešan početak navesće vas na krivi put. Stoga smo smislili pet navika koje biste trebali ponavljati svakog dana, a lagane su za usvajanje i još lakše za održavanje.

Stvorite jutarnju rutinu

Jedna od najjednostavnijih proaktivnih stvari koje možete napraviti za svoj život je usvajanje jutarnje rutine. To može značiti, da ustanete ranije i napišete tekst od 500 reči na slobodnu temu, jutarnju šetnju, izradu to-do liste za dan, buđenje uz hladan tuš ili tihu meditaciju. Često upadamo u vrtlog buđenja, što nam može oduzeti svu pozitivnu energiju za taj dan, ako nismo oprezni. Pokrenuti novu jutarnju rutinu može biti jednako lako kao namestiti alarm za pola sata ranije.

Postavite dnevne ciljeve i proverite ih

Ovo je lepi dodatak prvoj navici. Kako smo već napisali, dobro je pokušati definisati to-do listu ili popis zadataka čim se probudite ujutro. To ne traje dugo. Možda 5 ili 10 minuta. Izdvojite svakog jutra vreme potrebno za odlučivanje o tome što želite postići tog dana. S konkretnim popisom nećete odlutati od zadatka i imat ćete to zadovoljstvo da prekrižite ispunjene ciljeve.

Na kraju dana, pre spavanja, proverite ponovno svoj popis ciljeva. Bez obzira na to je li reč o dnevnim, nedeljnim, mesečnim ili godišnjim ciljevima, izdvojite malo vremena za pregled. Prebacite svoj um na podešavnje “dostignuća” kako bi stalno bili svesni ciljeva.

Usresredite se na jedan po jedan cilj

Veliko je iskušenje pokušati učiniti mnogo stvari odjednom, posebno kad imate definisan rok ili ste pod stresom. Radite li odjednom na više ciljeva raspršićete svoju koncentraciju i energiju, bez kojih ne možete ništa postići.

Umesto multitaskinga, pokušajte rešavati zadatke jedan po jedan. Podelite ciljeve u manje deliće kako biste ih postilgi, ali se fokusirajte poput lasera na onaj specifični cilj kojim se trenutno bavite. Učinite li to, verovatnije je da ćete ga ostvariti.

Vežbajte

Kad planiraju za idućih mesec dana, godinu ili pet godina, većina ljudi će uključiti nešto kao “dovesti se u formu” ili “skinut X kilograma”. Svakodnevna vežbanje je jedna od najboljih navika koje možete stvoriti.

Jedina prepreka redovnom vežbanju ste vi sami. Dnevno vežbanje postoji u mnogo oblika i može krenuti jako skromno. Prošetajte se tokom svoje jutarnje rutine, pridružite se kursu u lokalnom fitness centru koji se održava jednom ili dva puta nedeljno. Istezanje i joga su odlične opcije. Redovno vežbanje čisti um i smanjuje stres, što je čini odličnom dnevnom navikom.

Rešite se viška stvari

Na kraju, uredno radno mesto čini rad i razmišljanje manje stresnima. Naviknite se na minimalizam kad je o radnom mestu reč. Blokić, olovka, laptop i mobitel… drugo vam ne treba kako biste obavili posao. Uložite u aplikaciju poput Evernotea za važna dokumenata, kako bi vam bili pri ruci, ali ne i na stolu.

Stare navike teško umiru, nove navike dugo žive

Ovo je samo pet dnevnih navika koje pomažu. Uvrstite li ih u dnevnu rutinu, iznenadićete se koliko će vaš život biti pozitivniji. S novim navikama, do ciljeva ćete dolaziti lakše nego ste očekivali, a misli će vam biti jasnije nego ikad.

(Stratego.hr)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com