Petković: Kurti sam sebe isterao na čistac – da svi vide da on ne želi pregovore

ponedeljak, 18.09.2023,  12:50 -> 18:09

Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, time što je rekao da ne želi ni da počne sa izradom statuta za ZSO, sam sebe isterao na čistac, da svi vide da je on taj koji ne želi nikakve pregovore, dijalog i kompromis.

Petar Petković je na konferenciji za novinare rekao da sve što Kurti radi, radi da bi prikrio da je u Briselu visoki komesar EU Žozep Borelj jasno rekao da je jedini krivac neuspelih razgovoraPriština, koja odbija da primeni ZSO više od 10 godina.

“Niko od njega ne traži da dâ ZSO, jer kaže ne može kafu bez šoljice da dâ. Nisu pregovori ispijanje kafe. Kurti je toliko zagorčao život Srba na KiM da ne žele da ga vide, a ne da piju kafu s njim, sem recimo Rašića, koji je prešao na njegovu stranu”, rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, Kurti ne želi ZSO, ne želi da razgovara ni o deeskalaciji.

“Vučić je jasno spreman na kompromis, dijalog, jer je to jedini način da zaštitimo srpski narod na KiM. Od 3. juna, od kada EU traži hitnu i momentalnu deeskalaciju, imali smo 22 eskalatorna poteza Prištine protiv Srba na KiM. Kurti, umesto da posluša šta EU traži u saopštenju od 3. juna, da se kosovska policija povuče, da se uđe u procedure za održavanje izbora i da se krene sa formiranjem ZSO, Kurtiju ne pada na pamet da ide u tom pravcu”, rekao je Petković.

Petković je zahvalio Kurtiju što je na današnjoj konferenciji optužio Beograd da je odgovoran za neuspeh dijaloga u Briselu time što je uslovljavao da se osnuje ZSO, jer je tako pokazao da se vidi da se predsednik Vučić iskreno i snažno bori za prava Srba na KiM, dok Kurti odbija ono što mu je obaveza.

Direktor Kancelarije za KiM kaže da je zabrinut za situaciju na terenu jer brutalne pretnje Kurtija nagoveštavaju da on neće stati sa napadima na srpski narod. On je istakao i da će predsednik Vučić nastaviti borbu za srpski narod i u Njujorku gde će sa predstavnicima međunarodne zajednice razgovarati o neophodnosti da se dođe do deeskalacije.

“Za nas dijalog i kompromis nije ružna reč već način da sačuvamo živote Srba, da idemo u pravcu deeskalacije i da se sačuva mir na prostoru celog Zapadnog Balkana”, poručio je Petković.

Smatra da će Kurti nastaviti da se služi trikovima, da fingira da učestvuje u dijalogu, ali su svi, kaže, videli da on ne želi da formira ZSO. Takođe, napomenuo je da Priština ide u pravcu dodatne eskalacije sa idejom o lažnoj eksproprijaciji zemljišta u Leposaviću, zadržavanjem srpske robe na prelazima i željom da ugase MTS.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com