Plate i do 8.500 evra: Ovih pet pozicija su najplaćenije

Broj kandidata koji konkurišu na oglase u IT sektoru u novembru veći je za 27 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine.

Izvor: Tanjug

Foto: shutterstock, NicoElNino

Foto: shutterstock, NicoElNino

Zabeležen je i rast izvoza IKT usluga koji ove godine iznosi 2,5 milijardi evra.

Plate u IT sektoru se takođe povećavaju, govore podaci sa sajta HelloWorld, te je prosečna plata u avgustu iznosila 1.600 evra, a prema očekivanjima i rečima poslodavaca, do kraja godine taj iznos će biti znatno viši.

U poslednjih nekoliko godina promenila se lista najtraženijih zanimanja i zabeležen je porast interesovanja za pozicije project i product menadžera, delivery menadžera i biznis developera.

Prema istraživanju, među pet najtraženijih pozicija su team leader sa prosečnom platom od 2.600 evra, zatim backend developer na kojoj je prosek plate 2.200 evra, na trećem mestu je product/project menadžer sa prosečnom platom od 2.100.

Na četvrtom mestu sa prosečnom platom od 1.600 evra je full – stack developer, dok je na petom pozicija frontend developer sa prosečnom platom od 1.400 evra, navodi HelloWorld.rs

Na pomenutom sajtu, u sekciji “plate”, jedan inženjer softvera iz Beograda upisao je da njegova primanja iznose čak 8.500 evra.

Statistika takođe govori da su kandidati u IT sektoru aktivniji krajem ove godine.

Naime, u prva dva kvartala 2022. broj konkurisanja je bio u padu za 17 odsto u odnosu na prošlu godinu, zatim je početkom trećeg kvartala broj oglasa za posao na sajtu bio sve veći, pa je i aktivnost kandidata rasla.

Kandidati su bili aktivniji u avgustu mesecu i konkurisali čak 26 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

To se nastavilo i krajem ove godine, pa je u novembru zabeležen rast broja konkurisanja od čak 27 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Takođe, u poređenju sa prethodnom godinom i broj oglasa za zaposlenje u IT industriji, od januara do novembra skočio je za 2,5 odsto.

Najtraženije tehnologije u ovom periodu bile su prvenstveno JavaScript, zatim GIT, pa SQL, na četvrto mestu je Java, a na poslednjem Python.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com