POČELA OBNOVA MATARUŠKE I BOGUTOVAČKE BANJE Kada će hoteli dočekati prve goste

Poslušajte vest preko audio fajla

U dve kraljevačke banje, Mataruškoj i Bogutovačkoj, počela je obnova banjskih objekata. Novi vlasnik, firma “Ekonom” iz Ušća kupila ih je na javnom nadmetanju kao jedini ponuđač, i to posle 17 neuspelih prodaja organizovanih u poslednjih devet godina.

Avetinjsku tišinu i neizvesnost koja je vladala Mataruškom banjom zamenili su buka kosilica i kamiona. Rukave su zavrnuli meštani koje je novi vlasnik banje angažovao na raščišćavanju parka i napuštenih objekata. Tri nedelje rade udarnički, izveštava RTS.

Sanacija hotela još je fazi u planiranja, ali prioritet novog vlasnika Mataruške i Bogutovačke banje je da što pre vrati u funkciju banjske objekte.


Foto: N. Božović / RAS Srbija

“Prve radove ćemo uraditi na kupatilu kako bismo ga pustili u funkciju što pre, zatim restoran-piceriju i na kraju hotel ‘Termal'”, kaže direktor UTP “Mataruške i Bogutovačke banje” Dejan Antonijević.

Cilj je da banja ostane banja, da joj sačuvaju imidž. Strogo će se, kaže Antonijević, držati banjske istorije, ali i zakonske procedure.

“Po urbanističkom planu može se raditi samo adaptacija i tako ćemo i raditi”, kaže Antonijević.

Dolazak novih vlasnika pokrenuo je i meštane koji se bave izdavanjem apartmana.

“I mi smo se uposlili, radimo. Narod se interesuje i nadamo se da će zaživeti”, kaže meštanka.

Do pre 10 godina Mataruška i Bogutovačka banja bile su među najposećenijim u ovom regionu. Mnogi gosti nikada od njih nisu ni odustajali, ne samo zbog lekovitih voda, dolaze i zbog okruženja.

“Iz sobe vidim brdo i planinu, reku, fantazija”, kaže stari gost iz Južne Afrike Sveta Ristić.

“Sa banjama Kraljevo će imati sve što je potrebno za odmor, Srbiju u malom”, poručuje direktorka TO Kraljevo Ana Mirosavljević.

Žamor zadovoljnih turista u kraljevačkim banjama očekuje se već ovog leta. Za početak, ugostiće ih žitelji. Na hotelski smeštaj moći će da računaju početkom naredne godine.