Počinje sajam etno hrane i pića

Na sajmu će biti izloženi nacionalni specijaliteti, proizvodi karakteristični za uža geografska područja, koji su najčešće rađeni ručno i od organski gajenih sirovina.

etnohrana, 7237

Reč je o proizvodima sa zaštićenim geografskim poreklom ili onima čija se zaštita preporučuje, a sajam etno hrane i pića afirmiše ove proizvode kao prvorazredne tržišne i izvozne artikle, koji bi trebalo da postanu i nezaobilazni element turističke ponude.

Svakog dana trajanja sajma predviđen je i kulturno-umetnički program kao i stručni skupovi i predavanja vezana za etno hranu i piće.

Tako će, između ostalog, u četvrtak biti održan stručni skup na temu ” Značaj i prednosti starih sorti za proizvodnju etno hrane i pića”,

u petak će se u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede razgovarati o upisu u registar proizvođača alkoholnih pića i proceduri zaštite geografske oznake jakih alkoholnih pića, dok će profesori Miladin Ševarlić i Vitomir Vidović govoriti na temu “Kako da poljoprivreda Srbije ostvari 60 milijardi evra.

U subotu će se razgovarati o natalitetu i razvoju sela i pokušati dati odgovor na pitanje oživljava li ili propada srpsko selo a ambasada Brazila predstaviće kuhinju svoje zemlje.

Jedna od tema u nedelju biće “Ćirilično pismo u promociji etno hrane i pića” a ovog završnog dana trajanja sajma, biće dodeljene i diplome etno hrane i pica-robna marka iz Srbije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com