“POČNITE OD NAJVAŽNIJIH ZADATAKA” 21 način kako prevazići odugovlačenje i postati efikasan u biznisu

Srećom, to je veština koja se može naučiti praksom. A kada steknete naviku da uvek počnete od najvažnijih zadataka, uspeh vam je osiguran.

Blic preporučuje

Brajan Trejsi, u svojoj knizi “Pojedi tu žabu” objašnjava dvadeset jedan način da prestanete s odugovlačenjem i uradite više za kraće vreme. Redovno čitanje ovih pravila i principa ukorenit će ih u vaš način razmišljanja, što će vaš život učiniti boljim.

Postavite sto

Odlučite šta tačno želite. Jasnoća je od suštinskog značaja. Zapištite svoje ciljeve pr

e nego počnete.

Unapred isplanirajte svaki dan

– Razmišljajte napismeno. Svaki minut koji provedete u planiranju može da vam uštedi pet ili deset minuta posla.

Foto: Shutterstock / RAS Srbija

Uvek primenjujte pravilo 80/20

Dvadeset posto vaših aktivnosti odgovorno je za osamdeset posto vaših rezultata. Uvek se koncentrišite na napore vezane za tih 20 posto.

Razmotrite posledice

– Vaši najvažniji zadaci i prioriteti su oni koji imaju najozbiljnije posljedice, pozitivne ili negativne, na vaš život ili posao. Usredotočite se prije svega na njih.

Stalno vežbajte metod ABCDE

Pre nego što počnete da radite prema svojoj listi zadataka, odvojite malo vremena da ih organizirate prema vrednosti i prioritetu, kako biste bili sigurni da radite u skladu sa svojim najvažnijim aktivnostima.

Usresredite se na oblasti ključnih rezultata

Identificirajte i odredite one rezultate koje apsolutno morate da postignete kako bi vaš posao bio dobro obavljen, i bavite se njime cijelog dana.

Foto: Shutterstock / RAS Srbija

Pokoravajte se zakonima nametnute efikasnosti

– Nikada nema dovoljno vremena za sve, ali uvijek ima dovoljno vremena za one najvažnije stvari. Koje su to stvari?

Temeljna priprema

– Pravilno prethodno planiranje proizvodi povećanu prduktivnost.

Uradite domaći

Što su veći znanje i umjeće koje stičete u pogledu svojih ključnih zadataka, brže ćete ih započinjati i brže završavati.

Angažujte svoje posebne talente

– Odredite šta je ono u čemu ste izuzetno dobri ili u čemu biste mogli biti izuzetno dobri i dajte se svim srcem u valjano obavljanje tih konkretnih stvari.

Identifikujte svoja ograničenja

– Odredite koja su to uska grla, kritične tačke, unutrašnje ili spoljne, koja određuju brzinu kojom ostvarujete svoje najvažnije zadatke, a zatim se latite njihovog ublažavanja.

Foto: shutterstock

Jedno po jedno

– Ako ih obavljate po fazama, možete da završite i najveće i najsloženije poslove.

Pritisnite sebe

Zamislite kako trebate otputovati na mesec dana i radite kao da sve svoje poslove morate završiti pre nego što krenete na put.

Povećajte do maksimuma svoju snagu

– Identifikujte periode u toku dana u kojima su vaša mentalna i fizička energija najveće i u skladu s tim obavljajte svoje najvažnije i najzahtevnije zadatke. Mnogo se odmarajte, kako biste u poslu mogli dati sve od sebe.

Motivišite sebe na akciju

– Budite svoj vlastiti vođa navijača. Tražite dobro u svakoj situaciji. Usredsređujte se na rešenje umesto na problem. Budite uvek optimistični i konstruktivni.

Praktikujte kreativno odugovlačenje

– Pošto ne možete da postignete sve, morate svesno da odložite one zadatke koji su manje važni, tako da dobijete dovoljno vremena da uradite onih nekoliko koji zaista vrede.

Odredite najteži zadatak

– Počnite svaki dan najtežim zadatkom, onim koji može predstavljati najveći doprinos vama i vašem radu, i odlučite ga ne ostavljati dok ne bude potpuno gotov.

Iseckajte zadatak na parčiće

– Obimne i složene zadatke razložite na manje delove i zatim uradite jedan od tih delova.

Stvorite velike segmente vremena

– Organizujte svoj dan tako da u njega uklopite veće segmente vremena tokom kojih ćete se posvećivati svojim najvažnijim zadacima.

Razvijte osećaj za hitnost

– Steknite naviku da brzo uradite svoje ključne zadatke. Postanite poznati kao osoba koja radi valjano i brzo.

Koncentrišite se na svaki zadatak

– Odredite jasne prioritete, odmah se latite svog najvažnijeg zadatka i potom radite bez zaustavljanja sve dok posao ne bude sto posto završen. To je pravi ključ visokog učinka i maksimalne lične produktivnosti.

S ovim navikama upravljanja sobom kao stalnim delom vašeg karaktera, vaša budućnost neće imati granica. Uradi to!

(Manager.ba)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com