Podrška za poljoprivrednike koji proizvode šećernu repu

U informaciji objavljenoj na sajtu Ministarstvo, navodi se da će poljoprivrednici tu podršku dobiti za repu roda 2023, za najviše do 500 hektara i ostvareni prinos od najmanje 50 tona po hektaru plative šećerne repe.

šećerna, repa

Pravo na tu podršku imaju nosioci komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva pod uslovom da su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava, da se nalaze u aktivnom statusu i da su prijavili površine pod šećernom repom u skladu sa posebnim propisom.

Uslov je i da ne predstavljaju povezana lica u skladu sa propisom kojim se uređuje porez na dobit pravnih lica.

Zahtev za odobravanje finansijske podrške podnosi se na osnovu javnog poziva koji raspisuje Uprava za agrarna plaćanja a biće objavljen na zvaničnoj internet stranici Ministarstva i na internet stranici Uprave.

Isplate će biti do utroška sredstava obezbeđenih za sprovođenje ove uredbe koju je donela Vlada Srbije, u skladu sa zakonom kojim se uređuje republički budžet.

Ministarstvo je ukazalo da ta proizvodnja ima veliki značaj ne samo zbog preradnih kapacitete, već i razvoja prehrambene industrije, štočarstva i proizvodnje etanola.

Do podrške dolazi u uslovima stalnog smanjenja proizvodnje šećerne repe u Srbije, i vremenu u kome zbog skoka cena žitarica i uljarica postoji mogućnost da proizvođači odustanu od repe što bi ugroziilo sektor.

“Ova uredba je doneta radi stabilizacije proizvodnje šećerne repe i šećera. Finansijska podrška poljoprivrednim proizvođačima šećerne repe će popraviti konkurentnost čitavog sektora i uticati na bolje povezivanje svih aktera u proizvodnom lancu”, poručilo je Ministarstvo.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com