POLOVAN AUTO SADA KOŠTA KAO NOV! Potpuni je haos na tržištu, za mesec dana cena skočila za 500 evra, a niko ne očekuje skoru stabilizaciju

Prosečne cene polovnih automobila u Evropi su za samo mesec dana porasle za skoro 500 evra. Kada uporedimo sa prošlom godinom, cene su skočile za više od 20 odsto. Trenutna ekonomska kriza nije zaobišla ni ovo tržište, kupci već osećaju posledice, a za sada ne postoje naznake da će u bliskoj budućnosti doći do stabilizacije.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Goran Srdanov, Shutterstock / Ringier

Prema podacima sa portala Autoscout24 prosečna cena polovnih automobila u Evropi porasla je iznad 28.000 evra, preciznije, tačna cena prosečnog polovnog automobila iznosi 28.214 evra, što je rast za 418 evra u odnosu na prošli mesec (1,5 odsto). Kada govorimo o prošloj godini rast cena polovnjaka je enorman. Podaci govore da su polovnjaci skuplji za čak 3.712 evra.

Blic preporučuje

Cena “polovnjaka” je počela da raste još početkom prošle godine. Prvo su skočile desetak odsto, kao posledica pandemije i posledičnog pada potražnje, a onda drastičnije tokom leta. Početkom ove godine nabavka pojedinih modela je uveliko bila skuplja za 20 do 30 odsto nego što je uobičajeno.

Trend se na tržištu polovnih automobila dodatno zahuktao ove godine sa pojavom informacija da će pored pandemijskog, doći i nekoliko poskupljenja prouzrokovanih drugim faktorima, kao što su izmene zakona u Nemačkoj, te nestašica čipova na globalnom tržištu. Praktično automobili koji koštaju oko 7.000 evra, mogli bi da poskupe skoro 4.000 evra.

Foto: Goran Srdanov / Ringier

I nova vozila skuplja za 30 odsto

Novi automobili u Srbiji skuplji su u proseku oko 30 odsto. Generalni sekretar Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova Aleksandra Graovac kaže, da je do septembra prodato 22.209 novih putničkih automobila. Ona ističe da je od početka godine prvi put zabeležen značajan rast potražnje za eko-vozilima, te da su registrovana 124 električna četvorotočkaša. To je, kako dodaje, 121,43 odsto više nego u istom periodu lane. S druge strane, udeo automobila na dizel i benzin u ukupnom broju prodatih se smanjuje.

– U prvih devet meseci ove godine tržište novih vozila je u padu za 4,24 procenta u odnosu na prošlu – ističe Graovac. – Isti je trend i u okruženju i na čitavom tržištu Evrope, ali je tu procenat pada značajno veći, od 15 do 20 odsto.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com