Ponovo. Sada 100.000 ljudi. “Imate 48 sati ili…”; Oglasila se Vlada

Medicinske sestre u Britaniji štrajkuju su po drugi put ovog meseca.

Izvor: B92.net

EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

Njihov sindikat je zapretio da će eskalirati spor oko plata nastavkom štrajkova ako vlada ne odgovori na njihove zahteve u roku od 48 sati, prenosi Rojters.

Industrijska akcija od 100.000 medicinskih sestara je bez presedana u 106-godišnjoj istoriji britanskog sindikata medicinskih sestara, ali kažu da nemaju izbora jer se radnici bore da sastave kraj s krajem sa inflacijom koja je veća od 10%.

Vlada je ponudila medicinskim sestrama oko 4% i odbila da dalje razgovara o platama, a premijer Riši Sunak je rekao da bi zahtev medicinskih sestara za povećanje plata od 5% plus inflacija bio jednak povećanju od 19% i da je nepriuštivo.

“Hajde da ovo završimo do Božića. Pregovaraću s njim u bilo kom trenutku kako bih zaustavila medicinsko osoblje i pacijente da u novu godinu odu sa ovakvom neizvesnošću”, rekla je šefica sindikata Kraljevskog koledža medicinskih sestara (RCN) Pet Kalen.

“Ali ako ova vlada nije spremna da uradi pravu stvar, nećemo imati drugog izbora nego da nastavimo u januaru i to će biti za duboko žaljenje”, dodala je.

RCN je saopštio da daje vladi 48 sati nakon štrajka u utorak da odgovori, pre nego što objave datume daljih štrajkova.

Vlada: Ne.

Britanska vlada saopštila je da neće ponuditi veće povećanje plata medicinskim sestrama i ekipama hitne pomoći da bi okončali štrajkove kojima, kako navode, vrše pritisak na ionako preopterećen zdravstveni sistem.

Vlada u Londonu je najavila da će poslati 1.200 vojnika da zamene vozače kola hitne pomoći koji štrajkuju, kao i carinsko osoblje koje najavljuje obustavu rada kasnije ove sedmice, preneo je AP.

Britanska vlada je istakla da ne može direktno da se uključi u pregovore o platama između sindikata i poslodavaca.

Britanski premijer Riši Sunak je takođe rekao za Dejli mejl da bi dvocifrena povećanja u javnom sektoru izazvala još veću inflaciju, što bi, tvrdi, učinilo ljude siromašnijim na duži rok.

Administracija britanskog premijera je pod pritiskom da poveća svoju ponudu za plate zdravstvenim radnicima koji traže veliku povišicu u odnosu na visoku novembarsku inflaciju od 10,7 odsto, dok je vlada ponudila povećanje prosečne plate od 4 odsto, preneo je AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com