Porasle cene gasa zbog curenja iz cevovoda; “Ne zvuči kao slučajnost”

Holandske i britanske cene gasa porasle su danas.

Izvor: Tanjug

Ilustracija: Shutterstock/Audio und werbung

Ilustracija: Shutterstock/Audio und werbung

Cene su porasle pošto je vest o oštećenjima na gasovodu Severni tok 1 od Rusije do Evrope izazvala zabrinutost za bezbednost energetske infrastrukture u EU, pri čemu je sve manja verovatnoća da će protok gasa kroz taj cevovod biti brzo obnovljen.

Cena gasa za isporuku u oktobru (fjučers ugovori) na holandskoj berzi porasla je za 11 evra na 184,50 evra po megavat-satu (MVh) na trgovanju do 09.07 časova po srednjoevropskom vremenu, javlja Rojters.

Istovremeno, cena novembarskih fjučersa gasa u Holandiji skočila je za 13,85 evra na 203,10 evra po MWh, dok je britanska cena gasa za novembarsku isporuku porasla za 24 penija na 4,08 funti po britanskoj termalnoj jedinici (BTU).

Kompanija Nord strim AG, operater gasne mreže Severni tok, saopštila je da je sistem ovog gasovoda koji ide od Rusije po dnu Baltičkog mora do Evrope, pretrpeo oštećenja “bez presedana” i da je nemoguće proceniti kada će biti popravljen.

Oglasio se Kremlj: Sabotaža? Vreme popravke nemoguće proceniti

Potvrda o oštećenjima na Severnom toku 1 je stigla nakon što je prethodno otkriveno curenje na obližnjem gasovodu Severni tok 2, što je navelo Dansku da ograniči plovidbu u radijusu od pet nautičkih milja.

Mada nijedan od ta dva gasovoda trenutno ne snabdeva Evropu gasom, ovi incidenti su izazvali zabrinutost za bezbednost gasne infrastrukture u evropskom bloku.

“Curenje gasa na Severnom toku 1 i Severnom toku 2 na tri odvojene lokacije ne zvuči kao slučajnost. Vreme ovog dešavanja u svetlu početka zimske gasne sezone, 1. oktobra, kao i puštanja u rad potpuno novog Baltičkog cevovoda koji će isporučivati norveški gas u Poljsku, preorijentišući se sa ruskih linija – sve to pojačava napetost na tržištu“, rekao je Tom Marzec-Manser, šef za analitiku na tržištu gasa u kompaniji ICIS.

Oštećenja na ruskim gasovodima dogodila su u trenutku kada Baltički cevovod, godišnjeg kapaciteta od 10 milijardi kubnih metara dnevno, treba da bude otvoren kasnije danas, napominje britanska agencija.

Protok preko gasovoda Jamal-Evropa u Poljsku iz Nemačke skočio je danas, dok su tokovi gasa iz Rusije u Evropu preko Ukrajine ostali na nepromenjenom nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com