POSKUPLJENJA U NEMAČKOJ OBARAJU REKORDE Zabeležen najveći skok proizvođačkih cena u poslednje 73 godine

Rast proizvođačkih cena u Nemačkoj zabeležio je novi rekord u avgustu, poguran cenama energenata, pokazuju podaci koje je u utorak objavio Destatis.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

*

Foto: shutterstock

*

Proizvođačke cene u Nemačkoj porasle su u avgustu za 45,8 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, najviše od 1949. godine kada je nemački statistički zavod počeo da objavljuje podatke, nadmašivši rekordnih rast od 37,2 odsto u julu.

Blic preporučuje

U odnosu na jul cene su bile veće za 7,9 odsto, što je takođe rast otkada Destatis objavljuje izveštaje. U julu su porasle na mesečnom nivou za 5,3 odsto.

Cene energije bile su u avgustu više nego dvostruko veće nego u istom mesecu prošle godine. Na mesečnom nivou uvećane su za 20,4 odsto.

Struja je za distributere bila gotovo 4 puta skuplja, a gas tri puta skuplji.

Kada se isključe cene energije, proizvođačke cene su bile više za 14 odsto.

Zbog poskupljenja energije značajno su porasle i cene intermedijalih proizvoda, za 17,5 odsto, ali i trajnih i netrajnih potrošačkih dobara, za 10,9 odnosno za 16,9 odsto.

Hrana je poskupela za 22,3 odsto, uz skok cena putera za 74,6 odsto u odnosu na prošlogodišnji avgust. Poskočile su i proizvođačke cene neprerađenih biljnih ulja, za 51,4 odsto. Mleko i kafa bili su skuplji za trećinu, a meso za četvrtinu.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com