POSLE 19 ČASOVA NEMA MEJLOVA Evo kako je jedna direktorka postavila jasne granice u poslovanju

Lija Šuster Bir svojim zaposlenima daje dodatne dve nedelje odmora godišnje, kako tokom njih nema puno posla.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

Tokom svojih dvadesetih, Lija Šuster Bir (34) često je radila i po nekoliko časova duže od kraja smene. Njena radna nedelja sastojala se od 100 radnih sati u Goldman Saksu, posla u startap-u za socijalni uticaj u Bostonu, završavanju mastera na poslovnoj školi i žongliranja sa vannastavnim programima i stažiranjem piše Cnbc, piše Telegraf Biznis.

Blic preporučuje

Ali, nekoliko meseci pred njen 30 rođendan, saopšteno joj je da boluje od retke forme Non-Hočkinovog limfoma. Prošla je kroz šest tura hemioterapija, a kada je otkrila kasnije te godine da se rak vratio, morala je da se podvrgne zračenju i transplantaciji matičnih ćelija, zbog čega je bila prinuđena da napravi pauzu od svog ubrzanog života i rada.

Kako joj se vraćala snaga, imala je vremena da razmisli o svom prethodnom načinu života.

.

Foto: shutterstock

.

Nisam spavala godinama – rekla je Šusterova, uviđajući da je gurala sebe “do krajnjih granica psihe”.

Nekoliko meseci nakon remisije, tačnije pre tri godine, osnovala je Alulu, onlajn tržište proizvoda koji pomažu sadašnjim i bivšim pacijentima sa rakom da kontrolišu simptome svog lečenja.

Prikupila je 2 miliona dolara za kompaniju, a sada vodi tim od tri osobe.

Čak i kao preduzetnica, Šuster-Birova je postavila jasne granice između posla i ostatka svog života. Evo nekih od pravila koje je primenila kako bi osigurala da niko ne radi od 5 do 22 sata, kao što je ona nekada radila.

Nakon 19 časova nije vam dozvoljeno da šaljete mejlove

Za početak, sprovela je teško zaustavljanje radnog dana u 19 časova.

– Nakon 19 časova nije vam dozvoljeno da šaljete mejlove ili da organizujete sastanke na poslu – objašnjava mlada žena, koja započinje posao oko 10 ujutru i završava ga u 19 časova.

Ukoliko neki od zaposlenih moraju da ostanu do kasno na poslu, dužni su da mejlove zakažu za sutradan, počev od 8 časova.

– Donela sam ovu odluku kako bih mogla da spavam noću, a ne da se bavim mejlovima – objašnjava Lija i kaže da ovakav sistem sjajno funkioniše.

– Isto pravilo važi i za vikende – dodaje.

Foto: shutterstock

Kolektivni odmor

Pored toga što svaki zaposleni na platformi Alula ima 20 dana godišnjeg odmora i neograničene dane bolovanja, kompanija takođe ide i na kolektivni odmor jednom godišnje.

Kao jednokratnu politiku, Lija je svakom zaposlenom u Aluli dala dodatnu nedelju dana odmora u maju. Kompanija se takođe zatvara za poslednju nedelju avgusta i poslednju nedelju decembra svake godine.

– Naš ludi, globalizovani, hiperaktivni svet se zaista smiruje te nedelje. Dakle, većina ljudi uzima odmor tokom tih nedelja. I moja misao je bila, zašto bi trošio svoje dane tokom tih nedelja? Zašto jednostavno ne zatvorimo posao da bismo to podržali?

– objašnjava ova preduzetnica.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com