Posle kiša neophodna kultivacija useva

JAGODINA –

Posle obilnih kiša prošlih dana, neophodna je kultivacija prolećnih useva u Srbiji, koja podrazumeva razbijanje pokorice, rastresanje i aeraciju zemljišta, uništavanje korova, izjavili su danas Tanjugu poljoprivredni stručnjaci Pomoravskog okruga.

Stručni savetnik za ratarstvo Poljoprivredne stručne savetodavne službe za Pomoravski okrug u Jagodini Miodrag Simić rekao je da se “razbijanjem pokorice prekida kapilarni sistem, što smanjuje gubitak vlage iz dubljih slojeva zemljišta putem isparavanja”.

poljoprivreda, usevi, kukuruz, nicanje, zemlja

Kultiviranje treba obaviti obavezno posle svake obilne kiše, istakao je Simić.

On je naveo da se ovom merom obezbeđuje bolja “provetrenost zemljišta, a posledica toga je veća aktivost korena i bolji razvitak aerobnih mikroorganizama”.

Naša zemljišta su težeg mehaničkog sastava sa niskim sadržajem organske materije, pa ako se ne kultiviraju u toku vegetacije stvaraju anaerobne uslove sredine, istakao je Simić.

On je objasnio da se “rastresanjem površinskog sloja zemljišta stvaraju uslovi za bolje nakupljanje padavina koje će biti u narednom periodu u toku vegetacije”.

Međuredna kultivacija rešava i problem korova, istakao je Simić i dodao da brzina mašina kod “prvog kultiviranja treba da bude šest kilometara na sat, kako malade biljke nebi bile zatrpane”.

On je objasnio da je prvo kultiviranje kukuruza 12 centimetara dubine, a suncokret se kultivira, prvi put, kada ima jedno do dva para pravih listova, kod soje prvo kultiviranje kada usev ima prve stalne listove.

Na području šest opština Pomoravskog okruga prolećnim žitaricama zasejano je oko 70.000 hektara, najviše kukuruzom, tradicionalno najzastupljenijom žiracim u ovom delu Srbije, 50.000 do 60.000 hektara.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com