POSLE KRIPTOVALUTA ULAZE U AUTOMOBILSKU INDUSTRIJU JP Morgan kupio većinski udeo u platnoj firmi VW-a

Poslušajte vest preko audio fajla

Investiciona banka JPMorgan je saopštila da planira da kupi većinski udeo od blizu 75% u Volkswagenovoj jedinici za platni promet.

Američki bankarski gigant je naveo da će ovim ugovorom proširiti svoje kapacitete za digitalna plaćanja i prvi put ući u automobilsku industriju.

Vremenom, dve kompanije planiraju da razviju ovu VW-ovu platformu i na tržišta izvan automobilskog sektora, istakli su iz JPMorgana, prenosi CNBC.

Finansijski uslovi ugovora nisu obelodanjeni, a očekuje se da će transakcija biti okončana u prvoj polovini 2022.

Volkswagen već izvesno vreme ulaže napore da uđe u industriju digitalnih plaćanja. Kompanija je osnovala u Luksemburgi platnu firmu 2017. godine koja, pored ostalog, omogućava klijentima da kupuju i iznajmljuju automobile, da plate parking karte, izvrše uplatu za punjenje električnih vozila, itd.

Saopštenje američke banke nije pomoglo akcijama VW-a na Frankfurtskoj berzi koje su danas potonule za više od 2% usled opšteg trenda pada deonica na evropskim tržištima, prenosi CNBC.

Ovo je najnovija u nizu akvizicija i investicija JPMorgana ove godine. Kompanija je u junu postigla dogovor o preuzimanju britanske onlajn firme za upravljanje bogatstvom Nutmeg, kao i o kupovini platforme OpenInvest, sa sedištem u San Francisku, koja je fokusirana na etička ulaganja.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com