POŠTO IZVOR? Sve je više oglasa za placeve sa izvorištima vode: Srbi prodaju i geotermalna jezera, a cena ide od 10.000 evra pa do MILION

Foto: S.P.Š. / RAS Srbija

Kažu da će budući svetski ratovi, i to u ne baš dalekoj budućnosti, voditi ne zbog nafte i gasa, nego zbog vode. Ipak, čini se da u tom smislu Srbija ne bi trebalo da brine, jer je sa više od 400 izvorišta u prvih pedeset zemalja na svetu koje imaju velike rezerve pijaće vode.

A da nam “preliva”, pokazuje i sve veći broj oglasa u kojima se na prodaju nude placevi sa izvorima vode. U oglasima u ponudi su imanja koja su pogodna za gradnju turističkih naselja, bavljenje poljoprivredom ili pak za sopstvene potrebe, a cene se kreću od nekoliko desetina hiljada pa i do više od milion evra. Potražnja je, kažu prodavci, velika.

Ipak, treba imati u vidu i da su, prema našim zakonima, sva izvorišta vode u vlasništvu države, bez obzira da li se nalaze na privatnoj parceli, kao i da je za eksploataciju, čak i vode za piće, neophodna vodna dozvola.

Na 30 kilometara od Kopaonika, u blizini Jošaničke banje, prodaje se plac površine 22 ha, sa 2 izvora pijaće vode, po ceni od 1,1 mil EUR. Veći deo placa je, kako se navodi u oglasu, pod hrastovom šumom, piše Ekapija.

Agent Ana Trifunović kaže da ima zainteresovanih za kupovinu, s obzirom da je plac namenjen za gradnju turističkih naselja i etno sela, a iznad placa se nalazi i skijalište.

Foto: shutterstock

Na Zlatiboru, u blizini Zlatiborskih konaka, prodaje se 13 ari zemljišta po ceni od 5.000 EUR pa aru, sa borovom šumom i prirodnim izvorima mineralne vode. Vlasnica kaže da je celo brdo na kojem se nalazi plac ima izvore vode, ali da oni nisu izbušeni.

– Znamo da ima vode na osnovu breza i iskustava ljudi koji su kopali i nalazili vrlo plitko vodu – kaže nam ona i dodaje da bi kupac morao da pribavi dozvole za to.

Ističe i da je već prodato 37 ari u okviru placa, te da kupac ima nameru da tu napravi bazene i tensike terene. Na još jednoj planini, na Maljenu, odmah ispod Divčibara, Draško Cicović kao jedan od vlasnika prodaje plac od 3,7 ha sa dva izvora vode, za 40.000 evra.

– Reč je o dva vrela i dosta ih se interesuje za imanje upravo zbog zbog izvora – rekao nam je Cicović.

A u pirotskom kraju, u ataru sela Berin izvor kod Babušnice, na prodaju se nudi plac pod šumom, sa prirodnim izvorima nezagađene vode, po ceni od 340.000 evra.

Kako je za eKapiju rekla Gordana Milošević, agent prodaje, na placu od 75,3 ara ima oko 6 izovra vode za koju su vlasnici platili i analizu i pokazalo se da je izuzetno zdrava.

– Vlasnici su analizirali vodu pre osam godina kada su kupili plac i otkriveno je da je čak i lekovita, da je dobra za nerotkinje i za “muško zdravlje”, tako da se na placu može napraviti i nešto komercijalno, ali će kupac morati da traži vodnu dozvolu – navodi naša sagovornica i dodaje da ima zainteresovanih, ozbiljnih kupaca.

Izvor vode

Foto: Veselin Pešić / RAS Srbija

Izvor vode

Ne tako daleko, u selu Boćevica kod Grdelice, čovek prodaje hrastovu šumu površine 194,5 ara i pride poljoprivredno zemljište, nekadašnju livadu, a danas mladu hrаstovu šumu na 12,43 ara. U šumi, kaže, postoji izdašan izvor hladne, bakterološki i hemijski ispravne vode, a sve bi dao za oko 10.000 evra, piše Ekapija.

– Za sada imam ponudu za samo deo zemljišta, onaj sa izvorom, hoće da kupi čovek iz Bujanovca, ali prethodno hoće da izvrši analizu vode – govori nam vlasnik.

Ima slučajeva i da se prodaju samo izvori, pa tako Vlastimir Ilić koji živi u Austriji prodaje izvor vode kod Šapca.

Kako stoji u oglasu, voda je odlična za flaširanje ili proizvodnju sokova, a cena je po dogovoru.

– Šteta je da propada voda, odlična je, zdrava, znam jer je jedna fabrika punih 12 godina koristila moj izvor bez moje dozvole. Onaj ko je bude koristio može da traži vodnu dozvolu – rekao je Ilić za eKapiju i dodao da ima interesenata za kupovinu.

Na prodaju se nude i placevi ne samo sa pijaćim, već i geotermalnim vodama.

Ekapija je prošle godine pisala o prodaji zemljišta u Čurugu površine 43.290 m2, kroz koje se provlači žila mađarske Morahalom banje pa se na njemu nalaze izvori termalne vode temperature oko 76 stepeni.

Kako im je rekao agent prodaje Nenad Lazić, oglas je i dalje aktuelan i zainteresovanih ima, “ali to je ogroman zalogaj s obzirom ne samo na cenu od 1,5 mil evra, već i na samo privođenje zemljišta nameni, s obzirom da je pogodno za banjski turizam”.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com