Postoji potencijal za saradnju sa Kinom u oblasti OIE

Mihajlović je razgovarala je danas sa delegacijom kompanije “Pauer Čajna” o mogućnostima za saradnju na projektima u oblasti obnovljivih izvora energije, saopštili su iz resornog ministarstva.

mihajlovic,cajnapauer

“Dobri odnosi Srbije i Kine i predsednika naše dve države osnov su uspešne saradnje koju smo ostvarili u prethodnom periodu na brojnim projektima sa kineskim kompanijama”, rekla je Mihajlović.

Osvrnula se na to da je Srbija na početku procesa energetske tranzicije, i podsetila da je u našoj zemlji donet novi zakonodavni okvir u oblasti energetike.

Poručila je da su nadležne institucije u Srbiji zainteresesovane za saradnju sa najboljim svetskim kompanijma koje imaju znanje i iskustvo, posebno kad je reč o obnovljivim izvorima energije.

“Imali smo dobru saradnju na izgradnji transportne infrastrukture i verujem da postoji potencijal za saradnju i na projektima u oblasti energetike”, rekla je Mihajlovićeva.

Direktor kompanije “Pauer Čajna”, Šeng Juming, predstavio je potpredsednici najvažnije projekte i aktivnosti kompanije u oblasti čiste energije na globalnom nivou.

On je naveo da je “Pauer Čajna” otvorena za investicije u oblasti energetike u Srbiji, posebno solarnih elektrana i vetroelektrana, kao i da ima veliko iskustvo na projektima hidroelektrana.

Mihajlović sa Hilom o saradnji u  energetici

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, razgovarala je danas sa ambasadorom SAD u Srbiji, Kristoferom Hilom, o saradnji u oblasti energetike.

Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike razgovarano je i o zaključivanju sporazuma o strateškoj saradnji između vlada dveju država u oblasti energetike u Srbiji.

“Srbija je na početku energetske tranzicije i potrebni su nam i iskustvo i znanje onih koji su u tom procesu ispred nas, ako želimo da povećamo proizvodnju čiste energije i budemo energetski bezbedni. Više od godinu dana smo radili i pripremali nacrt sporazuma između dveju vlada o strateškoj saradnji u oblasti energetike, koji bi bio veoma važan korak u unapređenju saradnje Srbije i SAD u ovoj oblasti”, rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da Srbiju očekuju veliki projekti u energetici, među kojima je jedan od najvažnijih, projekat prve hibridne reverzibilne hidroelektrane Đerdap 3.

Ambasador Hil je zahvalio potpredsednici Vlade na dobroj saradnji i izrazio očekivanje da saradnja dve zemlje u oblasti energetike može biti dodatno unapređena.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com