Povlači se iz prodaje čips s ukusom paprike

Zbog povećane količine akrilamida u Hrvatskoj se s polica povlači Aro čips paprika od 300 grama.

Izvor: Jutarnji.hr

Ilustracija: Shutterstock/sweet_tomato

Ilustracija: Shutterstock/sweet_tomato

Opoziva se Aro čips paprika od 300 grama, s rokom najbolje upotrebiti do 30. aprila 2023, zbog povećane količine akrilamida, izvestio je u utorak Državni inspektorat Republike Hrvatske, prenosi Jutarnji.hr.

Proizvođač čipsa je Kanaan d.o.o. iz Donjeg Miholjca, a na tržište ga stavlja METTRO CASH & CARRY d.o.o. iz Zagreba.

Čips je LOT broja 5745 i EAN koda: 3856024703703.

Proizvod nije u skladu s Uredbom (EZ) br. 178/2002 o utvrđivanju opštih načela i uslova zakona o hrani, osnivanju Evropske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane i Uredbom Komisije (EU) 2017/2158 o uspostavi mera za ublažavanje učinaka i nivoa referentnih vrednosti radi smanjenja prisutnosti akrilamida u hrani.

Šta je akrilamid

Akrilamid je jedinjenje koje se nalazi i u hrani i to ne u svežoj, već samo može nastati prilikom obrade hrane na temperaturama iznad 120 stepeni Celzijusa i pri niskoj vlažnosti. Ovo podrazumeva prženje, pečenje u ulju ili standardno u rerni. Manje šanse za pojavu akrilamida imaju kuvanje, parenje i spremanje hrane u mikrotalasnoj pećnici, piše inexall. Duže vreme i viša temperatura povećavaju količinu formiranog akrilamida.

Godine 2002. u Švedskoj je ovo jedinjenje detaljnije istraženo i detektovano u određenim namirnicama, a posle ovog skrenuta je pažnja javnosti. Posebno zabrinjavajuća su istraživanja koja povezuju akrilamid sa pojavom nekih oblika raka. U organizmu se akrilamid konvertuje u glicidamid koji izaziva mutacije i oštećuje DNK.

Akrilamid je proizvod termičke obrade hrane i činjenica je da ga treba smanjiti. On se stvara i u domaćinstvu prilikom prženja i pečenja hrane, a ima ga u mnogim industrijskim proizvodima, pa i u duvanskom dimu. Preporuka je da bi trebalo smanjiti njegov unos.

Akrilamid u hrani je javni zdravstveni problem, saopštila je Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) još 2015. godine, vodeći se rezultatima studija koje su sprovedene na životinjama, upozorivši da akrilamid u hrani potencijalno povećava rizik od razvoja raka kod ljudi u svim starosnim grupama.

Dana 11. aprila 2018. stupila je na snagu uredba koja je ograničila akrilamid u hrani u EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com