PRAVILO “PISANJA UNAZAD” Tri jednostavna trika da vas u potpunosti razumeju

Poslušajte vest preko audio fajla

Pandemija koronavirusa dovela nas je u situaciju kad mnogi od nas rade od kuće pa većinu komunikacije obavljaju pisanim putem, što može dovesti do neželjenih situacija, samo zato što se u takvom načinu interakcije izgubi suština.

Na primer, nadređeni vam dodeli zadatak i rok za njega je nedeljama kasnije, zatrpani ste poslom i niste pravili nikakve planove za taj zadatak, što je normalno. Ali, nadređeni kao nadređeni, u raznim trenucima mogu da se ponašaju nepredvidivo i odjednom nekom večernjom porukom izraze znatiželju oko tog zadatka o kojem vi još ni ne razmišljate, piše investitor.me

Umesto da vas ponesu emocije, iskoristite emocionalnu inteligenciju i zamenite uloge. Na taj način sebe ćete sprečiti da kažete nešto što ne želite, a istovremeno ćete lakše dovesti do situacije u kojoj vas potpuno razumiju.


Foto: shutterstock

Postoje tri jednostavna trika za to, pa možda pomogne kad se nađete u nezgodnim situacijama. Odnosno, onima koje se “na prvu” čine nezgodnim. Dakle, glavna stvar je pokušati da vidite sebe tuđim očima. Ili, bolje rečeno, videti napisano tuđim očima, iz njihove perspektive.

1. Ako pišete odgovor na poruku, prvo napišite da ne možete odmah da odgovorite. I zatim sačekajte. Naime, na taj način pošiljalac se neće brinuti da niste videli poruku ili da ga ignorišete, a vi dobijate na vremenu. Najbolje je sačekati nekoliko sati, pa čak i jedan dan.

2. Napišite poruku i postavite je u draft. Na taj način možete napraviti izmene, koje ćete svakako želeti da napravite jer će se prva poruka sigurno bazirati na emocijama. I ta poruka će biti prilika za “ispucati se”. Sve je lakše nakon toga.

3. Na kraju, razmislite jeste li napisali previše, je li poruka previše zbunjujuća, izaziva li potrebu za dodatnim pitanjima, može li se šta pogrešno shvatiti, zvučite li ljutito, očajno ili previše emotivno… Naravno, pitajte bliske osobe što misle i “polirajte” poruku koliko god treba.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com