Predviđa se pad prodaje pametnih telefonaIDC je objavio svoje predviđanje vezano uz prodaju pametnih telefona za 2022. godinu, u kojem analitičari navode da će globalno tržište mobitela zabeležiti pad od 3,5%, a kao glavne razloge tome navode globalnu neizvesnost i slabiju potražnju.

To znači da će kompanije poput Samsung-a, Xiaomi-ja i Apple-a, ove godine prodati 1,31 milijardu pametnih telefona, odnosno 3,5 posto manje u odnosu na prethodnu godinu.

Prognoza uključuje veliku reviziju u odnosu na prethodne brojke, budući da je IDC izvorno očekivao da će prodaja pametnih telefona ove godine porasti za 1,6 posto.

Prema IDC-u, Apple će vrlo verovatno biti najmanje pogođen teškim tržišnim okruženjem, posebno zahvaljujući čvrstoj kontroli snadbevnog lanca.

“Industrija pametnih telefona suočava se sa sve većim preprekama, slabljenjem potražnje, inflacijom, stalnim geopolitičkim napetostima i stalnim ograničenjima u lancu snadbevanja. Međutim, uticaj karantina u Kini kojima se ne nazire jasan kraj daleko je veći”, rekla je Nabila Popal, direktorka istraživanja IDC-ovog Worldwide Mobility and Consumer Device Trackers odeljenja.

“Karantin su istovremeno pogodigao globalnu potražnju i ponudu smanjenjem potražnje na najvećem globalnom tržištu i zatezanjem uskog grla za već izazovan lanac snadbevanja. Kao rezultat toga, mnogi OEM-ovi su smanjili narudžbine za ovu godinu, uključujući Apple i Samsung. Međutim, čini se da je Apple najmanje pogođen zbog veće kontrole nad svojim lancem snadbevanja i zato što je većina njegovih kupaca u segmentu visokih cena manje pod uticajem makroekonomskih problema poput inflacije. Osim novih zastoja, očekujemo da će se ti izazovi ublažiti do kraja ove godine i da će se tržište oporaviti 2023. sa rastom od 5%, prognozira Popal.

IDC kaže da će se najveći pad u prodaji telefona dogoditi u srednjoj i istočnoj Evropi, a potom i u Kini.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com