Premije za mleko biće isplaćene do kraja godine

U Ministarstvu poljoprivrede je rečeno Tanjugu da je na sastanku, koji je održan ove nedelje, poljoprivrednicima članovima SPAS rečeno da ministarstvo radi na uvođenju sistema elektronske uprave u agraru, što će doprineti bržoj obradi dokumentacije prispele na državne konkurse za poljoprivrednike i ažurnijoj isplati sredstava koja se dodeljuju po tom osnovu.

mleko, fabrika

Predsednik Upravnog odbora SPAS Zoran Milićević rekao je Tanjugu da su ova obećanja od ministarke dobili nakon što su se požalili na neravnomernu islatu premija za mleko, jer su neki proizvođači dobili novac za treći kvartal, a nekim proizvođačima još nije isplaćena premija za drugi kvartal. Milićević je dodao da su članovi SPAS tražili državne podsticaje po grlu stoke i pomoć za nabavku priplodnog materijala. “Stočni fond nam je uništen, a trebalo bi da se vratimo na nakadašnje pozicije, kada je Srbija izvozila mleko, mlečne proizvode i meso”, rekao je Milićević.

On je naglasio da je tokom razgovora ukazano i na prekomerni uvoz svinja, prasadi, mesnih prerađevina i zamrznutog mesa. “Svesni smo da nakon usvajanja S SP-a iz 2008. ne možemo da zabranimo uvoz, ali smo tražili da se to redukuje i svede na manje količine, jer uvoznici finansiraju stranu proizvodnju, a našu gase”, napomenuo je Milićević. Kaže da su ministarki Tanasković skrenuli pažnju na zloupotrebe prilikom zakupa držvne poljoprivredne zemlje i da se dešava da pojedinci uzimaju zemlju po pravu prečeg zakupa, a da i nemaju stoku ili nemaju dovoljno grla stoke za površine koje zakupljuju. “Dešava se i da neki dobiju zemlju, pa je daju u podzakup. Zato smo tražili da budu kažnjeni i da im se oduzme ta zemlja”, rekao je Milićević. On je naveo da su predstavnici SPAS predložili da se poljoprivrednicima, a pre svega stočarima, obezbedi više subvencionisanog goriva i zamolili da se stane na kraj zloupotrebama pojedinaca.

“Ima zloupotreba subvencionisanog goriva u kojima ljudi koji su registrovali gazdinstva uzimaju gorivo na pumpama, a onda ne obrađuju njime svoju zemlju, nego ga preporadaju. Zato smo tražili da se subvencionisano gorivo izdaje prema obradivim površinama i da čak stocari dobiju veće količine dizela”, naveo je Milićević. On je kazao da je Tanaskovićeva najavila da će nakon rebalansa agrarni budžet iznositi pet procenata budžeta Republike i da će sledeći sastanak sa članovima SPAS zakazati pred Novu godinu, da bi se sumiralo šta je urađeno u međuvremenu. “Mi smo insistirali na formiranju radne grupe koija bi se periodično sastajala i razmatrala tekuće probleme u agraru”, rekao je Milićević i najavio sastanak članica SPAS za 19. novembar ove godine u Somboru.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com