Preporuke iz Bele knjige Saveta stranih investitora (AUDIO)

dogovor, rukovanje, ulaganje, investicija

Članice Saveta stranih investitora smatraju da evropske integracije Srbije nemaju alternativu, poručila je direktorka komunikacija Saveta Renata Pindžo. Osim toga, kako je istakla, veoma je važno vratiti inflaciju u ciljani koridor, završiti restrukturiranje javnih preduzeća iz oblasti infrastrukture a posebno u energetici, te optimizirati fiskalno opterećenje i javni dug.

Bela knjiga analizira stanje i daje preporuke u oblastima koje Savet stranih investitora vidi kao prioritetne, a među ovogodišnjim su porezi, radnopravni propisi, digitalizacija i elektronsko poslovanje, nekretnine, devizno poslovanje, farmaceutska industrija, turizam i ugostiteljstvo, naveo je urednik ove publikacije ekonomista Miroljub Labus i ukazao da se od početka rata u Ukrajini povećao i reputacioni rizik Srbije.

Uprkos krizama zbog kovida i rata u Ukrajini, Srbija nastavlja da privlači strane direktne investicije, izjavila je premijerka Ana Brnabić na predstavljanju Bele knjige. Ona je istakla da je 2021. godina bila rekordna u tom pogledu, ali i ova jer je do oktobra neto priliv stranih investicija bio preko tri milijarde evra, odnosno za 0,3 odsto veći nego u istom periodu prošle godine.

U ovogodišnjem izdanju „Bele knjige“ piše i da je od ukupno 345 prošlogodišnjih preporuka ostvaren napredak u svega četvrtini, dok u ostalim napretka nije bilo. Najbolje je ocenjen napredak u digitalizaciji i elektronskom poslovanju. Savet stranih investitora naveo je da ima 116 članica koje posluju u 21 sektoru privrede, a koje su do sada u Srbiji investirale 36 milijardi evra i direktno zapošljavaju oko 100 hiljada ljudi.

Opširnije u audio zapisu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com