“Prinuđeni smo da odgovorimo na sankcije”

Rusija se prvi put suočila sa izazovima sa kojima se još nijedna zemlja na svetu nije suočila u modernoj istoriji, izjavio je danas Putin.

Izvor: Tanjug

Foto: shutterstock, Shag 7799

Foto: shutterstock, Shag 7799

Predsednik Rusije Vladimir Putin istakao je da se sa njima izborila zahvaljujući radu hiljada kompanija i radu mnogo miliona stručnjaka.

Prema njegovim rečima, pad ruske privrede na leto bio je povezan sa sankcijama, ali je od jula prošle godine u zemlji počeo privredni rast, prenele su RIA novosti.

“Pre godinu dana zapadne vlasti su zavrnule ruke svojim kompanijama i naterale mnoge da napuste rusko tržište, tada su nam strani analitičari predviđali depresiju i pad potrošačkog sektora, obećavali prazne police u prodavnicama, ogromnu nestašicu robe i neuspeh uslužnog sektora. Međutim, život je išao drugačije: zapadne zemlje u punom rastu suočile su se sa istim problemima”, rekao je Putin na kongresu Ruskog saveza industrijalaca i preduzetnika (RSPP) u Kazanju.

Prema njegovim rečima, došlo se dotle da zapadni lideri nude svojim građanima da pređu na repu umesto na zelenu salatu i paradajz.

“Repa je dobar proizvod, ali ćete verovatno morati da idete i kod nas po repu, jer naš rod i dalje znatno premašuje one kod naših suseda u Evropi. Istina, nisu oni krivi, jer su uslovi takvi, suša i tako dalje, ali će ipak biti teško bez naših đubriva da povećate prinose kod kuće”, istakao je šef ruske države.

Putin je istovremeno naglasio da je Rusija prinuđena da odgovori na akcije Zapada.

“Ukoliko se donose odluke u vezi sa našim poslovanjem, preduzimaju se određene, pogrešne i nezakonite metode u vezi sa ruskom imovinom, uključujući zlatne i devizne rezerve, onda to nameće potrebu da preduzmemo adekvatne radnje, uključujući i one vezane za isplatu dividendi i nemogućnost povlačenja sredstava u inostranstvo”, rekao je predsednik Rusije.

Odgovorni, dostojni preduzetnici ne kriju svoju imovinu u ofšoru i ulažu u razvoj i za dobrobit svih, kazao je Putin. Prema njegovim rečima, odgovorni preduzetnici brinu o dobrobiti zaposlenih i njihovih porodica, uz regionalne vlasti, sredstva izdvajaju za puteve, bolnice, sportske i kulturne objekte. Vlasti će podržati odgovorne poslove i kompanije koje nisu fokusirane na kratkoročne rezultate, već na strateški razvoj.

Šef ruske države je predložio da se ustanovi nagrada za najodgovornija preduzeća i da se razmotri godišnje objavljivanje nefinansijskih izveštaja za velika preduzeća, koji će govoriti o tome šta je pojedina kompanija uradila za društvo, selo, grad, region i zemlju u celini.

Putin je naglasio da će neke kompanije koje su odustale od poslovanja u Rusiji želeti da se vrate, da Rusija tek treba da reši sistemske probleme sa logistikom, finansijama, tehnologijom, ali da zemlja ima ogromne mogućnosti u skoro svakoj oblasti delovanja.

Govoreći o biznisu, predsednik Rusije je rekao da su se preduzetnici koji su ostali u Rusiji pokazali pametnijim i energičnijim od onih koji su otišli ​​i davali savete zlobnicima u zemlji.

“Ovde bih želeo da pomenem i lidere ruskog biznisa, njihove menadžerske timove, koji su za kratko vreme, suočeni sa ozbiljnim spoljnim pritiskom, uspeli da ponovo izgrade investicione i trgovinske lance, uspostavili logističke rute, otvorili nove oblasti za saradnju sa predvidljivim savesnim inostranim partnerima”, naveo je Putin.

On je naglasio da će Rusija nastaviti da širi spoljnotrgovinske kontakte sa državama rastućih regiona sveta i dodao da je u protekloj godini trgovina sa ovim zemljama rasla dvocifrenom brzinom i nastavlja da raste.

“Generalno, spoljnotrgovinski promet zemlje je prošle godine povećan za više od osam odsto”, kazao je Putin i posebno pozvao ruske investitore da ulažu u izgradnju projekta Sever-Jug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com