PRIPREMITE SE ZA KRIZU Džef Bezos je poslednji koji je upozorio na ekonomski pad

Osnivač Amazona Džef Bezos postao je poslednji korporativni vođa koji je upozorio na stanje u privredi, upozoravajući da nas očekuju teža vremena.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Tanjug/AP

U tvitu objavljenom u utorak uveče, bivši predsednik i izvršni direktor giganta online maloprodaje ponovio je komentare koje je izvršni direktor Goldman Sachsa David Solomon dao za CNBC ranije tog dana.

Blic preporučuje

“Da, trendovu u ekonomiji govore da se treba spremiti za teške dane”, rekao je Bezos u komentaru i priloženom snimku Solomonovog intervjua.

Solomon, šef finansijskog giganta na Wall Streetu, rekao je da je vreme da i korporativni lideri i investitori shvate rizike koji se povećavaju i da se pripreme u skladu s tim.

On se oglasio nakon što je njegova firma objavila kvartalne rezultate zarade koji su nadmašili procene Wall Streeta. Ipak, rekao je da bi recesija mogla da se nazire jer se privreda suočava sa uporno visokom inflacijom i politikom Federalnih rezervi koje pokušavaju da snize cene nizom agresivnih povećanja kamatnih stopa l.

“Mislim da je na horizontu više volatilnosti”, rekao je Solomon. “Sada, to sa sigurnošću ne znači da imamo zaista težak ekonomski scenario. Ali što se tiče distribucije ishoda, postoje dobre šanse da imamo recesiju u Sjedinjenim Državama.”

Zvaničnici Fed-a takođe upozoravaju da je moguća recesija kao rezultat pooštravanja monetarne politike, iako se nadaju da će izbeći pad. Kreatori politike u septembru su procenili da će bruto domaći proizvod SAD-a porasti za samo 0,2% u 2022. i da će se vratiti u 2023. godini, ali na samo 1,2%. BDP se smanjio i u prvom i u drugom kvartalu ove godine, ispunjavajući uobičajenu definiciju recesije.

U poslednje vreme bilo je različitih signala od strane korporativnih lidera.

Generalni direktor JPMorgan Chasea, Džejmi Dajmon, upozoravao je na predstojeće nevolje, rekavši nedavno da je situacija “veoma, vrlo ozbiljna” i da bi SAD mogle pasti u recesiju u narednih šest meseci.

Međutim, izvršni direktor Bank of America Brajan Mojnihan rekao je da podaci o kreditnim karticama i povezane informacije pokazuju da se potrošnja potrošača zadržala.

“U trenutnom okruženju, potrošač je prilično dobar i jak”, rekao je on za “Closing Bell”.

Mojnihan je priznao da bi napori Fed-a mogli usporiti ekonomiju, ali je napomenuo da “potrošači spašavaju stvari”.

(CNBC/Investitor)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com