Приштина, почело прво суђење у одсуству за Рачак

понедељак, 20.11.2023,  13:11 -> 14:02

Извор: РТС

У Основном суду у Приштини почело је прво суђење у одсуству за наводне ратне злочине на Косову, а суди се оптуженом Србину Ч. А., кога заступа адвокат Жарко Гајић, преносе медији на албанском. Председница судског већа је Виолета Намани-Хајра, а тужилац Хабибе Саљихи.

Према оптужници, Ч. А. је рођен у Штимљу, а његова тренутна адреса је Општина Крушевац. Оптужен је за наводне ратне злочине, укључујући учешће у убиству осам албанских цивила у Рачку, наводи се у оптужници.

“Оптужени Ч. А. је 15. јануара 1999. године у селу Рачак, општина Штимље, сарађивао са групом криминалаца (за сада неидентификованих). Ова организована група, обучена у полицијске, паравојне, војне униформе, нанела је велика страдања или нарушавање телесног интегритета или здравља, застрашивање немоћног цивилног становништва, убиства, наређивање расељавања цивилног становништва или појединих цивилних појединаца који су не учествују директно у сукобу или рату…”, наводи се у оптужници.

Од ступања на снагу измена законика о кривичном поступку, које омогућавају суђење у одсуству, Специјално тужилаштво у Приштини подигло је укупно шест оптужница против особа осумњичених за ратне злочине.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com