Pritisak na oba gasovoda stabilizovan; Nema curenja; Oglasio se Kremlj: “Ne zna se”

Pritisak u kraku A gasovoda “Severni tok 2” i u oba kraka gasovoda “Severni tok 1” stabilizovao se nakon kvara.

Izvor: Sputnjik

EPA-EFE/SWEDISH COAST GUARD

EPA-EFE/SWEDISH COAST GUARD

Takođe je curenje gasa prestalo, saopštila je ruska kompanija Gasprom na svom telegram kanalu, prenosi Sputnjik.

“Pritisak u kraku A gasovoda Severni tok 2 i u oba kraka gasovoda Severni tok 1 stabilizovao se nakon kvara, curenje gasa je prestalo”, saopštio je holding.

Gasprom radi na smanjenju pritiska u kraku B gasovoda Severni tok 2. U tu svrhu, kompanija izvlači prirodni gas iz cevi. To će omogućiti da se izvrši inspekcija kraka B, kao i da se smanje potencijalni rizici po životnu sredinu u slučaju mogućeg curenja gasa.

Ukoliko se donese odluka da se počnu isporuke preko kraka B Severnog toka 2, prirodni gas će, nakon provere rada sistema i potvrde ovakve mogućnosti od strane nadzornih organa, biti upumpan u gasovod.

Kremlj: Ne zna se kad će proraditi

Gasovodi Severni tok se mogu popraviti, ali zasad se ne zna u kom vremenskom okviru bi to moglo da se uradi, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, piše Sputnjik.

“Znamo da se to treba obnoviti i da, generalno, sve može da se popravi. Ne zna se na kakvu međunarodnu saradnju možemo da računamo u toj situaciji, uzimajući u obzir tako histerično-antagonističku poziciju čitavog kolektivnog Zapada prema našoj zemlji i, naravno, još uvek treba da se ispitaju ta područja i da se shvati šta je tamo dole, na dnu, da bi se utvrdile razmere katastrofe“, rekao je Peskov.

On je dodao da “postoje određene strane, ili strana, koja u uslovima prestanka funkcionisanja tih kraka gasovoda dobija mogućnost da prodaje veće količine svog tečnog prirodnog gasa po višoj ceni“.

“Ta zemlja je svima dobro poznata – to su Sjedinjene Američke Države. Takođe postoje zemlje koje imaju vojno-tehnološke mogućnosti da izvedu takvu sabotažu. Svim stručnjacima su takođe poznate te zemlje”, rekao je Peskov.

Sa druge strane, kako ocenjuje, postoje zemlje koje definitivno nisu zainteresovane za to.

“To su evropske zemlje koje će izgubiti rezervnu rutu za isporuku gasa, koja je toliko potrebna za ekonomiju. I postoje zemlje koje prodaju taj gas koje gube mogućnost da prodaju značajne količine gasa, kao što je Rusija”, podvukao je portparol Kremlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com