PRODAJU SE SLOVENAČKE “TERME ČATEŽ” Zbog finansijskih problema bili su u postupku preventivnog restruktuiranja

Grupa DZS započela je postupak prodaje 45,79 odsto vlasničkog udela u Termama Čatež, jednom od najvećih turističkih preduzeća u Sloveniji, objavljeno je putem internet stranice Ljubljanske berze.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

DZS, većinski vlasnik Termi Čatež, i preduzeće Terme Čatež bili su 2017. i 2018. godine zbog finansijskih problema u postupku preventivnog restrukturiranja.

Blic preporučuje

U skladu sa tom procedurom Terme Čatež su prodale stopostotni udeo u turističkom preduzeću Marina Portorož. Prenos vlasništva na slovenačko preduzeće Luka Lucija, u vlasništvu menadžera alternativnih investicionih fondova JonatanMars, završen je u maju prošle godine, kada su ispunjeni svi ugovorni uslovi odlaganja, piše Seebiz.

DZS, koji se temelji na tri stuba, izdavačko-medijskom, trgovinskom i turističkom, sklopio je sa poveriocima petogodišnji ugovor o finansijskom restrukturiranju koji je, prema nezvaničnim podacima, uključivao prodaju Marine Portorož, hotela Žusterna i golfa, stečaj u Mokricama, kao i likvidaciju preduzeća Rad Sales. Prema tadašnjim podacima, u grupi bi trebalo da ostanu izdavačka kuća DZS i Čateške toplice.

Hotel Žusterna sada je navodno na prodaju. Preduzetnik Roberto Kavalaro (Roberto Cavallaro), koji u istoj zgradi ima piceriju, potvrdio je letos za Radio Koper da pregovara o kupovini sa vlasnikom kompleksa hotela i bazena.

Uz DZS, na čijem je dugogodišnjem čelu Bojan Petan, još su dva vlasnika Termi Čatež. Capital družba ima 23,79 odsto vlasničkog udela u toplicama, dok Delo prodaje 9,15 odsto.

Grupa Terme Čatež, koju nakon prodaje Marine Portorož još uvek čine vladajuća preduzeća Terme Čatež i ćerka firma Del Naložba, lane je ostvarila 27,6 miliona evra poslovnih prihoda i 2,2 miliona evra operativne dobiti. Čista dobit iznosila je 7,9 miliona evra, pokazuje godišnji izveštaj objavljen na Ajpesu.

Iz jučerašnjeg saopštenja nisu jasni razlozi prodaje termi.

(See Biz)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com