Pronašli smo još jedan skriveni dragulj Jadrana! Ako se potrudite, u Hrvatskoj možete da letujete 7 dana za manje od 450 evra

Biznis Moj novčanik

Skriveni dragulj Jadrana: U Hrvatskoj možete da letujete 7 dana za manje od 450 evra

Iako se za ovogodišnju letnju sezonu u Hrvatskoj smatra da je najskuplja do sada, sa malo više istraživanja moguće je letovati na najlepšoj obali Jadrana za manje od 450 evra po osobi.

Premantura

Foto: liggrafie / shutterstock

Premantura

“Blic Biznis” se nedavno “prošetao” Istrom i na njenoj najjužnijoj tačci “Rtu Kamenjak” i seocetu Premantura našao novi “skriveni dragulj” Jadrana, koje prkosi cenama na hrvatskom primorju. Kako nam pričaju naši sugrađani na koje smo naišli tokom obilaska mesta, 7 dana letovanja na ovoj lokaciji u Istri za njih četvoro ukupno ih košta oko 1.700 evra.

– Došli smo pre 5 dana, i tu ćemo biti do nedelje. Smeštaj smo našli online i on nas košta 85 evra dnevno. Za 7 dana za nas četvoro to izađe oko 600 evra, tj. oko 150 evra po osobi, kaže Ž.K. (31) jedna od četvoro Beograđana koje smo upoznali u Premanturi.

Premantura

Foto: burnel1 / shutterstock

Premantura

Kako objašnjava, njima do plaže od sela treba 5 minuta pešaka, i generalno biraju kada se već nalaze u parku prirode (Rt Kamenjak je od 60-ih godina prošlog veka proglašen za park prirode), biraju da isti obiđu uzduž i popreko.

– Što se tiče cena na plaži nisu strašne, kao u kafićima i restoranima u Beogradu. Na primer, u baru na plaži Mali Portić kafa je 2 evra, sok 2,5 evra, porcija burgera, pilećih krilaca ili bilo šta drugo je između 8 i 11 evra. Na primer, evo danas nam je račun bio oko 36 evra u tom baru, dodaje ona.

Premantura

Foto: Antonio Petrone / shutterstock

Premantura

Što se tiče jela u restoranu, kaže naša sagovornica, ona jesu malo skuplja ali ponovo ništa više nego u restoranima u Beogradu koji su na boljem glasu.

– Uglavnom su porcije oko 18-20 evra, kao u nekom boljem restoranu u Beogradu, što je po meni ok. Može i bolje da se prođe, na primer riblja plata za 2 osobe je oko 28 evra, dođe jeftinije. Sve u svemu, uz par sokova koji su opet po 2,5 evra, eventualno po neku malu flašicu vina večera za nas četvoro izađe oko 80 evra. Kada podelimo trošak isto kao i u Beogradu, dodaje ona.

Tako smo pričajući uz ručak sa našim sagovornicima popili 1 rakiju, 2 šardonea, jedan sok i 3 kisele vode i pojeli 4 paste, ukupan ceh je bio 92,7 evra.

Premantura

Foto: Ringier

Premantura

– Dakle uz malo nabavki u supermarketu i kuvanju u apartmanu, ovo letovanje ćemo zaklopiti, prema mom računu, oko 1.700 evra sa sve gorivom i putarinama tamo i nazad, zaključuje naša sagovornica.

Koliko je potrebno para za put?

Pa u slučaju, kao što su sa nama podelili naši sagovornici, da putujete sa autom koji ima prosečnu potrošnju na otvorenom putu oko 5, i zapreminu rezervoara 50 litara oko 72.5 evra ako točite u Hrvatskoj, ili oko 10.400 dinara ako točite u Srbiji.

– Nama je u jednom pravcu od Beograda do ovde putarina izašla oko 41,5 evro za autoput kroz Hrvatsku i još oko 450 dinara od Beograda do Šida, ukupno 45 evra, zaključuju naši sagovornici.

Gde se nalazi Premantura?

Premantura je najjužnije naseljeno mesto na Istri i u sastavu je opštine Medulin nekih 10 kilometara južno od Pule. Zahvaljujući brojnim kampovima i blizini parka prirode “Rt Kamenjak” uživa veliku popularnost kod domaćih i stranih turista.

Poluostrvo je dugo 9,5 kilometara, a širina varira od 400 metara do 1,6 kilometara, a okruženo je sa 30 kilometara dugom obalom pune uvala, rtova i plaža. Na ovom području postoji više od 550 različitih vrsta biljaka.

Sve plaže na poluostrvu su besplatne, dok se ulaz u park prirode automobilom naplaćuje 15 evra dnevno.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com