“PRONAŠLI SMO KALCIJUM KARBONAT” Vučić otkrio: Imamo novo nalazište ZLATA u jednom od najsiromašnijih delova Srbije

– Uspeli smo da sačuvamo javne finansije neokrnjenim, imamo najveće devizne rezerve u istoriji Srbije, najveće količine zlata, stojimo veoma čvrsto. Stopa javnog duga je ispod 55 odsto – rekao je Vučić i dodao da imamo oko 38 tona zlata u rezervama.

Blic preporučuje

Vučić je otkrio da je pronađeno zlato i kalcijum-karbonat u Srbiji.

– Pronašli smo kalcijum-karbonat u Srbiji. Kao da nas je Bog pogledao. Pronađeno je i potpuno novo nalazište zlata u jednom od najsiromašnijih delova Srbije, jedno od 80 najvećih nalazišta zlata na teritoriji Srbije – rekao je Vučić.

Litijum

Međutim, ističe da je za njega litijum još tema, ali da se ne kopa.

– Ja bih sve uradio drugačije ali kod Vlade vidim da takvo raspoloženje ne postoji – istakao je.

Predsednik je postavio pitanje koje bi uputio sebi za godinu dana, a to je “hoće li biti zima 2024. još teža”.

– Mislim da ni zima 2024 neće biti laka. Nadam se da nešto do proleća 2024. može nešto da se desi, a 2023. biće grozno, nema ništa – istakao je.

Vrednost BDP-a

On je rekao da će vrednost BDP-a Srbije na kraju ove godine iznositi oko 62-63 milijarde evra i da je gotovo siguran da naša zemlja neće ući u recesiju.

– Ne zaboravite, 2012. ukupna vrednost svega što smo napravili u Srbiji (BDP) bila je 32 milijarde evra, a ove godine biće u vrednosti od 62 milijarde evra. Sve što ste pre pravili decenijama, mi smo za samo 10 godina udvostručili. Građani treba da budu ponosni na svoju zemlju, to su podaci kojima niko ne može da opepeli – rekao je Vučić za RTS.

Na pitanje da li će novi aranžman sa MMF ograničavati penzije i praviti problem oko jednokratnih pomoći, Vučić je rekao da neće, ali da hoće za jednokratna davanja.

Dodao je da je MMF pravio problem i što od sutra počinje isplata 5.000 dinara pomoći za mlade.

– Biće jednokratnih pomoć i dalje ako budemo uspešni i imali dobru stopu rasta. Oni (MMF) od nas traže pre svega uspehe u energetici. Ja sam inisistirao da dobijemo taj (stend baj) aranžman, jer tražim kontrolu nad nama – kazao je Vučić.

On je naglasio da je u svakoj sferi društvenog života u Srbiji ostvaren ogroman napredak dodajući da bismo to imali i dalje moramo da budemo posvećeni, da dobro razumemo svoju poziciju i da čuvamo i štitimo svoju državu.

Potrošačka korpa

Kada je reč o potrošačkoj korpi, kako je naveo predsednik na RTS-u, tačno prikazuju podatke, ali pogrešno ih tumače.

– Nama je 2012. bilo potrebno gotovo 1,6 prosečnih zarada za pokrivanje potrošačke korpe, danas 1,1. Automobila imamo za 600.000 više, kamiona za gotovo dva puta više – kazao je.

Navodeći da se u Srbiji umnogome sve promenilo na bolje, Vučić kaže da se to mora nastaviti – da se radi, da se bori.

– Moramo energetiku da rešimo, to je strašno važno, da nastavimo reforme, da se čuje glas svih lekara, medicinskih sestara u zdravstvu, da dalje modernizujemo vojsku – kazao je.

Rezerve gasa

Predsednik je rekao da je Srbija obezbedila dovoljne količine gasa i struje i ukazao da će sledeća zima biti najteža.

– Suština je da smo mi obezbedili rezerve gasa, uvezli smo i uglja dovoljno. Snalazili smo se u pametno vreme – rekao je predsednik.

Najavio je da za nekoliko dana ide u Azerbejdžan kako bi razgovarao o struji, gasu i, kako je rekao, još o nekim drugim stvarima.

– Mi smo sve uradili, ali sledeće godine biće problem i za nas. Nema teorije da ćemo moći da dopunimo skladišta gasa za sledeću godinu. Voleo bih da se rat u Ukrajini završi uskoro, ali neće – rekao je Vučić.

Kaže da su Rusi stabilizovali svoje pozicije, ali da i jednima i drugima nedostaje municija.

– Računamo da će taj rat trajati duže od cele sledeće godine i da će sledeća zima biti najteža – rekao je Vučić.

Nabavka aviona

U tom smisli navodi da je srpska vojska, kada je on postao ministar odbrane, imala jedan avion MIG 29 kojem su skidali delove da bi mogla jednom da poleti u šest meseci, kao i dva, kako ih vojnici zovu “mrtvačka sanduka” – MIG 21, avioni, za koje kaže, je vreme pregazilo.

– Danas imamo 14 29-ki modernizovanih i nabavljamo nove, a da ne pričam o protivvazduhoplovnim sistemima, da ne pričam o broju tenkova, PASARS-a, oklopnih vozila – Lazara, Miloša i svega drugog. U svakoj sferi društvenog života je ogroman napredak, a da bismo to imali moramo da budemo posvećeni da dobro razumemo svoju poziciju i da čuvamo i štitimo svoju državu – kazao je predsednik.

Investicije

Zaključno sa 10. decembrom imamo četiri milijarde i 95 miliona nivo stranih direktnih investicija, rekao je večeras predsednik Vučić i dodao da će Srbija završti godinu sa deficitom od 2, 8 do 2, 9 odstoi dodao da će Srbija završti godinu sa deficitom od 2, 8 do 2, 9 odsto.

– Rekordan nivo, kada pričate o grinfild i branfild investicijama i onome što mi investiramo, a ne o prodaji i zatvaranju fabrika, kao što je to bio slučaj dvehiljaditih godina. To su fantastični rezultati. I uspeli smo da nadomestimo to sa drugih kontinenata pošto Evropa manje investira iz svojih razloga, pre svega iz Azije – rekao je predsednik.

Dodao je da nedostaju korejske, ali da pristižu i kineske i japanske investicije, na šta je posebno ponosan.

– Nedostaju korejske investicije u većem obinu, imamo fabriku u Palanci. To je suština.Mi moramo da živimo i da guramo napred – poručio je predsednik i dodao da “svi junaci počnu da kukaju kao deca kada platu ne dobiju prvi put na vreme”.

Dodao je da sutra mora da se isplati 500.000 mladića i devojaka od 16 do 29 godina.

– I u ponedeljak još 500.000 njih koji su se prijavili za tih 5.000 dinara i država mora da živi i da radi – istakao je predsednik.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com