“ProTent” iz Obrenovca i poljska kompanija postale partneri-jača energetska efikasnost u zemlji

Sporazum su, u prisustvu predsednika PKS Marka Čadeža i ministra savetnika u Ambasadi Poljske u Srbiji Ane Perl, potpisali direktor “ProTent” doo Slobodan Vujičić i predsednik uprave “SBB enerdži” Žemovit Slomčinski.

Predsednik PKS Čadež čestitao je kompanijama i izrazio zadovoljstvo što je ovaj važan sporazum potpisan u “kući srpske privrede”.

biznis, ekonomija, preduzetnistvo, dogovor

“Ovo partnestrvo je u obostranom interesu i srpske i poljske kompanije. Ovim sporazumom naša kompanija dobija ono što poljska kompanija ima, a to je preko potrebna tehnologija po svim standardima EU za smanjenje zagađenja”, kazao je Čadež.

Smatra da će ovo partnerstvo omogućiti našoj kompaniji da se predstavi pred drugim tržištima i bude deo konzorcijuma na velikim međunarodnim tenderima.

Izrazio je nadu da će kompanije u saradnju uključiti i druge domaće kompanije, kao i da će sledeći korak biti zajednička proizvodnja.

Vujičić je rekao da njegova kompanija osnovana 2003, kao ćerka firma tadašnje termoelektrane “Nikola Tesla”.

“Pro Tent danas zapošljava više od 8.000 radnika i 95 odsto aktivnosti našeg privrednog društva vezane su i nalaze se u okviru Elektroprivrede Srbije”, istakao je on.

Ova saradnja sa poljskom kompanijom, ocenio je, nije povoljna stvar samo za naše privredno društvo već za ceo termoenergetski sektor u Srbiji.

Predsednik uprave poljske kompanije Slomčinski je kazao da će preduzeće “SBB Enerdži” podeliti svoja iskustva sa srpskom kompanijom, kao i da dve kompanije imaju širok spektar mogućnosti za saradnju iz oblasti energetike.

Smatra da srpska privreda treba da se uskladi sa svim zakonodavnim okvirima EU, kako ne bi bila ograničena za nova tržišta.

Podsetio je prisutne da je odrastao u Srbiji, te da mu je lično veoma drago zbog saradnje sa ovdašnjim kompanijom i privredom.

U ime poljske ambasade, Perl je istakla značaj saradnje dve kompanje za produbljivanje odnosa između dve zemlje i dodala da je ekonomska razmena između Srbije i Poljske na istorijski visokom nivou.

“Ovaj sporazum predstavlja novo poglavlje u našoj saradnji”, rekla je Perl.

Naglasila je da obe zemlje zasnivaju svoju energiju na uglju, kao i da smatra da se potencijal buduće saradnje može ogledati u oblasti alternativnih energetskih izvora, inovacija i održivog razvoja.

Kompanija “SBB enerdži” je svetski poznata po tehnologijama zaštite životne sredine kao što su instalacije za smanjenje emisije azotnih oksida ili odsumporavanje. Saradnja sa srpskom kompanijom omogućiće realizaciju složenih projekata u energetici, ekologiji, kao i u procesu dekarbonizacije.

Kompanija “ProTent” zapošljava više od 8.000 radnika, bavi se pružanjem širokog asortimana usluga u oblasti elektro-mašinskog održavanja i remonta, zaštite životne sredine, konsaltinga i inženjeringa, održavanja protivpožarnih aparata i instalacija i drugih.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com