Putin: “Rekordan rezultat”

Ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je danas da će žetva žitarica u Rusiji dostići rekordan nivo.

Izvor: Tanjug

EPA-EFE/ILYA PITALEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL

EPA-EFE/ILYA PITALEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Takođe je ocenio da sankcije na izvoz ruskog žita i đubriva mogu dovesti do globalne prehrambene krize, za šta je, kako kaže, kriv kolektivni Zapad.

“I dalje se suočavamo sa teškoćama u izvozu žitarica i đubriva, što je za žaljenje i za nas i za globalno tržište hrane”, rekao je Putin na sastanku o sezonskim poljoprivrednim radovima, izveštava Tass.

Prema njegovim rečima, “sankcije Rusiji prete da dodatno pogoršaju situaciju, dovodeći do globalne prehrambene krize ka kojoj se svet kreće već nekoliko godina”.

“To nema nikakve veze sa specijalnom vojnom operacijom Rusije u Donbasu. To je rezultat finansijske i prehrambene politike koju su usvojile neke vodeće zemlje. Za to je svakako potpuno kriv takozvani kolektivni Zapad”, dodao je Putin.

Ruski predsednik je takođe naveo da bi žetva žitarica u zemlji mogla ove godine da iznosi rekordnih 150 miliona tona, uključujući 100 miliona tona pšenice.

“Prema ekspertima, žetva žitarica bi mogla da iznosi 150 miliona tona. Rekli smo prvo 140 miliona tona, kasnije 145, pa 147, a sada je preliminarna procena 150 miliona tona, i oko 100 miliona tona pšenice, što će biti rekordan rezultat”, naglasio je Putin.

“Zapad se ponasa predatorski”

Kolektivni Zapad se ponaša predatorski na globalnom tržištu hrane, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku o napredovanju sezonskih poljoprivrednih radova.

On je primetio da se cene hrane na svetskom tržištu vraćaju na nivoe sa početka godine, pri čemu su istovremeno više za 40 posto nego 2020, prenosi agencija Tass.

“I to je, bez ikakvog preterivanja, direktna posledica predatorske politike najbogatijih zemalja koje aktivno nastavljaju da kupuju hranu“, naglasio je Putin.

Šef ruske države je skrenuo pažnju na podatak da je u drugom kvartalu ove godine uvoz hrane u SAD dostigao na godišnjem nivou 218,6 milijardi dolara u poređenju sa 185,1 milijardu dolara godinu dana ranije.

“Važno je napomenuti da obim američkog uvoza premašuje izvoz za 22,3 milijarde dolara. Prethodnih godina, njihov izvoz je bio već od uvoza, to znači da danas SAD uvoze više hrane sa svetskih tržišta nego što prodaju“, zaključio je Putin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com