Putin: Zbog poteza Zapada globalni ekonomski problemi postaće hronični; Razmatra se međunarodna rezervna valuta BRIKS-a

U pozdravnom govoru na poslovnoj konferenciji zemalja BRIKS-a, on je rekao da se “pojačavaju mehanizmi vršenja pritiska na konkurenciju uvođenjem novih politički motivisanih sankcija iznova i iznova”, prenosi agencija Tass.

“Na delu je namerno raskidanje odnosa saradnje, prekidaju se transportni i logistički lanci. Sve je to suprotno zdravom razumu i elementarnoj ekonomskoj logici, šteti interesima preduzeća u globalnim razmerama i ima negativan uticaj na blagostanje stanovništva, u suštini, svih zemalja”, naveo je Putin.

putin, briks

Ruski lider je ocenio da će kao rezultat svega toga, problemi u globalnoj ekonomiji postati hronični, nabrajajući u tom kontekstu smanjenje poslovne aktivnosti, rast nezaposlenosti, manjak sirovina i komponenti, pogoršanje problema u obezbeđivanju globalne prehrambene sigurnosti, rast cene žitarica i drugih osnovnih poljoprivrednih proizvoda.

“Preduzetnici u našim zemljama (BRIKS) moraće da razvijaju poslovanje u otežanim uslovima pošto zapadni partneri zanemaruju osnovne principe tržišne ekonomije, slobodne trgovine, nepovredivosti privatne svojine, vode suštinski neodgovoran makroekonomski kurs, uključujući pokretanje štamparija novca, nekontrolisanu emisiju i gomilanje neobezbeđenih dugova”, rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, ruska makroekonomska politika pokazuje delotvornost u uslovima pritiska spoljnih sankcija.

“Naša makroekonomska politika se zapravo pokazala delotvornom. Uspeli smo da zaštitimo ruski finansijski sistem i da krenemo sa stabilizovanjem situacije u industriji pružajući ciljanu socijalnu podršku građanima”, rekao je ruski predsednik.

Si: Neke zemlje traže sopstvenu bezbednost na račun drugih

Sukob u Ukrajini je “uzbunio čovečanstvo”, izjavio je danas kineski predsednik Si Đinping.

“Ukrajinska kriza ponovo je alarmirala čovečanstvo. Zemlje će sigurno završiti u bezbednosnim teškoćama, ako slepo veruju u svoje pozicije snage, prošire vojne saveze i traže sopstvenu bezbednost na račun drugih”, rekao je Si tokom virtuelnog samita zemalja članica BRIKS, prenosi agencija AP.

Predsednik NK Kine je poručio da bi uvođenje sankcija moglo da deluje kao “bumerang” i “mač sa dve oštrice”.

“Politizacija i instrumentalizacija svetske ekonomije, njeno naoružanje, uz korišćenje uticaja međunarodnog finansijskog i valutnog sistema za proizvoljno uvođenje sankcija, svi ovi faktori na kraju nanose štetu svim stranama i čine da svetska zajednica pati”, ukazao je Si.

Kineski lider je rekao da će ta zemlja nastojati da smanji štetu međunarodnim lancima snabdevanja izazvanu pandemijom kovida-19.

Naveo je da je ekonomska globalizacija objektivan uslov za razvoj proizvodnih snaga i istorijski trend.

Razmatra se međunarodna rezervna valuta BRIKS-a

U toku je razmatranje o kreiranju međunarodne rezervne valute zemalja članica BRIKS-a, saopštio je Putin u pozdravnom obraćanju učesnicima poslovnog foruma ekonomske asocijacije BRIKS, koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika.

“Razmatra se pitanje stvaranja međunarodne rezervne valute na osnovu korpe valuta naših zemalja”, rekao je šef Ruske Federacije, izveštava Tas s.

Putin je takođe naveo da je ruski sistem za razmenu finansijskih poruka, kao alternativa SWIFT-u, otvoren za povezivanje banaka iz zemalja članica BRIKS-a.

“Zajedno sa našim partnerima iz BRIKS-a radimo na pouzdanim alternativnim mehanizmima za međunarodna plaćanja. Ruski sistem za razmenu finansijskih poruka je otvoren za povezivanje banaka iz naših pet zemalja”, kazao je on.

Putin je dodao da ruski poslovni krugovi u koordinaciji sa poslovnim zajednicama iz zemalja BRIKS-a preduzimaju hitne korake na razvoju transportne infrastrukture, prilagođavanju logističkih ruta i stvaranju novih proizvodnih lanaca.

“Želeo bih da istaknem da se ruska strategija ne menja – jačajući naš ekonomski, tehnološki i naučni potencijal, spremni smo za otvorenu saradnju sa svim fer partnerima na principima uvažavanja interesa jedni drugih, bezuslovne supremacije međunarodnog prava i ravnopravnost zemalja i naroda”, poručio je Putin.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com