“Putnici ne prave problem zbog poskupljenja aranžmana”

Tekst objavljen: 07.06.2022 15:55        

Građani Srbije ne prave veće probleme oko doplate karata za avioprevoz u okviru turističkog aranžmana zbog poskupljenja goriva, a pojedine agencije će same platiti taj izdatak iz sopstvenog prihoda, rekli su danas Beti u turističkim agencijama

Komercijalni direktor turističke agencije Plana turs Milan Vasić rekao je da je zanemarljivo malo žalbi zbog naknadne doplate avionske karte u okviru aranžmana.

„Obavestili smo putnike 20 dana pre početka aranžmana da zbog poskupljenja goriva aviokompanije traže doplatu od 30 do 50 evra za kartu i nema mnogo žalbi zbog toga“, rekao je Vasić.

Dodao je da putnik ima pravo da otkaže aranžman u slučaju da doplata prelazi osam odsto vrednosti aranžmana, ali da doplata sada iznosi do sedam odsto.

Doplata za avioprevoz do grčkih ostrva je, kako je rekao, od 30 do 35 evra, za Tursku 40 evra, a za Egipat 50 evra.

Vasić je rekao da vrednost aviokarte čini 50 odsto vrednosti aranžmana za Egipat i da košta 300 evra, pa je doplata od 50 evra nešto manje od 20 odsto od cene letovanja u toj zemlji.

Vasić je rekao da su ti aranžmani prodati početkom godine, pre poskupljenja goriva, i da su agencije napravile aneks ugovora, ali da putnici ne traže da vide kalkulaciju.

Ta agencija je, prema njegovim rečima, skoro rasprodala sve aranžmane sa aviprevozom za jul i avgust, a da u ponudi ima još aranžmana sa autobuskim i sopstvenim prevozom.

Turistička agencija Euroturs iz Niša je, prema rečima generalnog direktora Milana Petkovića, odlučila da iz sopstvenog prihoda plati trošak doplate za aviokarte jer “nije želela da izaziva nezadovoljstvo kod putnika”.

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Doplate za aviokarte su, prema njegovim rečima, bile od 70 do 100 evra.

“Preuzeli smo trošak doplate na svoju štetu jer nismo želeli nezadovoljne putnike iako je karta poskupela iz objektivnih razloga”, rekao je Petković.

Istakao je da su cene aranžmana u ponudi korigovane posle poskupljenja goriva, ali da je “najgore što niko ne garantuje tu cenu do realizacije aranžmana”.

Petković je rekao da nema problema sa skupim aranžmanima gde su doplate za aviokarte najveće jer se oni, uglavnom, ne prodaju mnogo ranije u odnosu na vreme korišćenja, pa nije ni bilo doplata.

On je rekao da se strahuje šta će biti dalje i da li će gorivo poskupljivati i tokom leta jer niko ne garantuje da je ovo poskupljenje karata konačno.

Direktorka turističke agencije Olimpik travel u Kragujevcu Branka Karadžić rekla je da ta agencija nije imala do sada problema zbog doplate avionskih karata jer je u programima naznačena ta mogućnost i putnici su time na vreme obavešteni.

“Bojimo se da to neće biti poslednje poskupljenje avonskih karata i to može da napravi problem tokom leta”, rekla je Karadžić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com