RADNICI BEČA NEĆE HLADNE KANCELARIJE Oštro se protive “smrzavanju” na 19 stepeni

U javnim ustanovama u Beču, u skladu sa štednjom energije, planirano je da se snizi temperatura na 19 stepeni, ali se tome oštro protivi sindikat.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Vesna Lalić / Ringier

Vlasti grada Beča najavile su niz mera za štednju energije, između ostalog smanjenje temeprature u gradskom prevozu za dva stepena, ali i smanjenje temperature u javnim ustanovama na maksimalno 19 stepeni.

Blic preporučuje

Uredba, kojom bi se te mere naložile bila je gotovo spremna za objavljivanje, ali sada se tome suprostavio sindikat, jer smtra da je 19 stepeni suviše hladno za one koji rade na otvorenom.

“Zaposleni u gradskoj čistoći, kanalizaciji i vodovodu i drugi moraju imati prostorije u kojima mogu da se ugreju i tuširaju”, rekao je Kristijan Majdlinger, predsednik sindikata “Junion” (Younion).

On je za javni servis “ORF” naglasio da sindikat ne želi da spreči mere štednje energije, ali smatra da one moraju biti primenljive i razumljive.

Foto: shutterstock

“Sve dok se održavaju božićne pijace i na zapadu zemlje skijanje, zaposleni neće imati razumevanja da moraju da se smrzavaju na 19 stepeni i rade na toj temperaturi”, kaže Majdlinger.

Za savezna pozorišta i muzeje je maksimalna temperatura od 19 stepeni tokom zime već fiksna, ali za gradske kulturne ustanove još nije doneta odluka.

Sindikati ističu da su i u kulturi potrebne druge mere, a ne smanjenje temperature, kako zbog muzičara, tako i zbog publike, pošto postoji obaveza za predaju mantila i jakni na garderobi.

(Izvor: Tanjug)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com