REKLAMACIJA MOGUĆA I BEZ ORIGINALNOG RAČUNA Procedura postoji, ali jednu stvar morate da ispoštujete

Reklamacija robe bez originalnog fiskalnog računa je moguća, ali postoji procedura koja mora da se ispoštuje.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Đorđe Kojadinović, tanjug/Miloš Milivojević / Ringier

Mnogi su se bar jednom u životu našli u situaciji da su izgubili račun za robu koju žele da reklamiraju. Ima i onih koji prosto nemaju naviku da čuvaju svoje račune, a ipak žele reklamaciju. Da li je to moguće?

“To je problem, ukoliko račun izbledi ili se ošteti nećete moći da ostavite svoja prava koja su vam garantovana Zakonom o zaštiti potošača. Generalno je problem sa fiskalim računima jer oni vremenom izblede. Vi imate tu dvogodišnju garanciju na svu robu koju kupite uz dostavu original fiskalnog računa, ali vam zakon pruža i neke druge mogućnosti kako možete da ostvarite svoje pravo bez originalnog računa.

Tu se podrazumeva ako ste platili karticom da posedujete slip ili može doći u obzir i izvod iz banke. Takođe, može i kopija računa da posluži. Pošto ti računi brzo blede, moj savet vam je da svaki bitan račun sačuvate, a pre svega da ga kopirate kako biste tu kopiju sačuvali”, rekla je Nikica Jovanović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Foto: RAS Srbija / RAS Srbija

Građani od prvog maja 2022. godine mogu da provere legalnost svakog fiskalnog računa pomoću QR koda. Međutim, skeniranjem mogu sebi olakšati mogućnost reklamacije, posebno u slučaju izgubljenog računa.

“Izvod iz banke je alternativa koja može da posluži. Često potrošači kažu da su trgovci u obavezi da vraćaju kontrolne trake i da mogu da ga pronađu u sistemu, na to nemojte da se oslanjate jer ne postoji propisana obaveza izdavanja duplikata u ovu svrhu. Osigurajte se na vreme, kopirajte račune. Sada svaki račun ima QR kod pa možete da skenirate taj kod i to sačuvate”, rekla je Nikica Jovanović.

(TV Prva/B92)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com